Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye, a Felvidéki Magyar Értéktár kezelője

Gútai Tájház

Gútai Tájház

A több mint százéves épület népi kultúránk jeles emléke, hiszen megkülönböztető népi jellegű a sárból, agyagból készült vályogház. A Tájház volt tulajdonosai az egykoron Pitvaroson élő Kondé család, akik később betelepültek Szegedre. 1947-ben a kitelepítés során kényszerültek elhagyni otthonukat. A kitelepített család helyére Magyarországról önként áttelepülő szlovákok érkeztek. A szlovák családban több mint 10 gyermek, örökös született. Egyikük sem rendelkezett akkora vagyonnal, hogy a házat megvásárolja és testvéreit kifizesse. 1992-ben, Gúta város első szabadon választott polgármestere, Harsányi Imre úgy döntött, hogy megvásárolja a város részére. Az erre a vidékre oly jellemző épületet megviselte az idő. A hatalmas repedéseket acélhuzalokkal sikerült összehúzni, a város kőművescsapata a belső és a külső falakat is bepucolta.
1994 tavaszán a városi önkormányzat a Magyar Asszonyok Ligájának a rendelkezésére bocsátotta az addig üresen álló tájházat. A MAL 1992 elején alakult polgári társulás, a Szlovák Köztársaság területén élő lányok, asszonyok független, önkéntes szervezete. A szervezet fő céljai közé tartozik a család érdekvédelme, az ifjúság támogatása, de munkájuk során nagyon nagy hangsúlyt kap a hagyományőrzés is. A mai napig ezek az asszonyok, családjaik és segítőik végzik a tájház körüli teendőket. Ha kell, meszelnek, a kertet és az ott lévő virágokat, fákat gondozzák.
A felújított tájház különböző rendezvények, előadások, nyári alkotótáborok otthonává vált, az ott szorgoskodó gútaiak megalkották a közösségi élet és a kultúra kis szigetét. Az elmúlt években filagóriát és színpadot emeltek az udvaron, búboskemencét építettek, amelyben népi jellegű kenyereket, kalácsokat, lángost sütnek. A kemence igazi gútai stílusban épült. Ezen kívül készült még agyagégető kemence a nyári táborlakók részére.
2012-ben kezdték a tájház főépületének felújítását, amely csaknem két évig tartott, de 2014. július végére sikeresen befejeződött. Néhány évvel ezelőtt pedig a Rákóczi Szövetséghez benyújtott sikeres pályázat eredménye az új tető, a külső felújításokat már a város vállalta magára. A folyamatos felújításoknak, szépítgetéseknek köszönhetően generációk nőnek fel Gútán úgy, hogy nyaranként a tájház udvarában kézműves táborokban ápolják az ősi mesterségek hagyományát, a tájházi estéken a tudományok és művészetek, az irodalom és a vallás jeles képviselői kapnak teret ismeretterjesztésre.

AZ ÉRTÉK BESOROLÁSA
Szakterületépített környezet
TelepülésGúta [Kolárovo]
Értékszint1. helyi (települési) értéktár
A JAVASLATTEVŐ ADATAI
JavaslattevőNégy határon át vetélkedő, 2018 - Természet gyermekeinevű csapata (Nagyboldogasszony Egyházi Iskolaközpont). Csapattagok: Halász Rebeka, Bartanusz Dávid Erik, Šašhalmy Gergő. Felkészítő pedagógus Tóth Árpád.
TelepülésGúta (Kolárovo)
A NEMZETI ÉRTÉK ADATAI
Indoklás

A több mint százéves épület népi kultúránk jeles emléke, hiszen megkülönböztető népi jellegű a sárból, agyagból készült vályogház, amely kézműves táborok, nyári alkotótáborok, művészeti fesztiválok otthona a városban.

Forrás, adományozó

– https://www.bumm.sk/archivum/2010/08/24/45617_nepmuveszeti-fesztival-lesz-gutan
– https://felvidek.ma/2014/08/haromgeneracios-talalkozo-a-megujult-gutai-tajhaz-epuleteben-2/
– http://www.villagutta.sk/hu/hirek/2015/07/01/tematikus-napokat-tartanak-a-kikelet-taborban

MELLÉKLETEK
Rövid URL
ID106643
Módosítás dátuma2019. február 9.

Hibát talált?

Üzenőfal