Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye, a Felvidéki Magyar Értéktár kezelője

Gútai Fahíd

Gútai Fahíd

Gúta városa számos turisztikai nevezetességekkel büszkélkedhet. Az egyik ilyen látványosság a Kis-Duna holtága felett átívelő gútai fedett fahíd. A maga 86 méteres hosszúságával Európa leghosszabb teljes faszerkezetű hídja.
Az eredeti fahíd az elmúlt évszázad 50-es éveiben épült meg, hossza 60 méter volt. A fahídnak nem volt hosszú élettartama, mivel a téli hideg és zord időjárásnak köszönhetően a Kis-Duna folyón úszó jégtáblák teljesen megsemmisítették a híd tartópilléreit, így lerombolva az egész fahidat. Ha nagyon alacsony a vízszint, még a mai napig is láthatóak az eredeti híd pillérei.
A jelenlegi fahidat 1992-ben építették újra természetvédők és a katonaság szakemberei segítségével. Az újjáépítés egyik fő oka az volt, hogy a Kis-Duna túlsó partján lévő úszó vízimalmot könnyebben meg lehessen közelíteni az egyre növekvő turizmus kiszolgálása érdekében. Az új hidat csupán 9 nap alatt építették újra az eredeti híd mintája alapján úgy, ahogy a helybéli lakosok emlékeztek rá. A híd pilléreit speciális védőréteggel kezelt akácfa cölöpök képezik, ezért 150 éves időtartamot jósolnak neki.
1997-ben az eredeti 62 méteres fahidat a szakemberek kénytelenek voltak a gyakran magas vízállás miatt meghosszabbítani, így érte el a jelenlegi 86 méteres hosszúságát.
A tetőszerkezet megépítésére 2000-ben került sor annak érdekében, hogy a híd padlóját megóvják az időjárás negatív hatásaitól (az eső okozta korhadás).
Szintén a szélsőséges időjárásnak köszönhetően a következő komolyabb felújítás 2015 októberében kezdődött, és a következő év májusában fejeződött be. Gúta város támogatásával, illetve a városi alkalmazottak segítségével teljes renoválásba fogtak bele, melynek keretében a padlózatot, tetőzetet, továbbá a tartógerendákat is felújították. A szakemberek számításai szerint 25 évig tartósan szolgálhatja a gútaiak és a turisták igényeit.

AZ ÉRTÉK BESOROLÁSA
Szakterületkulturális örökség
TelepülésGúta [Kolárovo]
Értékszint2. tájegységi értéktár
A JAVASLATTEVŐ ADATAI
JavaslattevőNégy határon át vetélkedő, 2018 - Természet gyermekeinevű csapata (Nagyboldogasszony Egyházi Iskolaközpont). Csapattagok: Halász Rebeka, Bartanusz Dávid Erik, Šašhalmy Gergő. Felkészítő pedagógus Tóth Árpád.
TelepülésGúta (Kolárovo)
A NEMZETI ÉRTÉK ADATAI
Indoklás

A gútai fahíd jelenlegi 86 méteres hosszával és 2,25 méteres szélességével Európa
leghosszabb fedett fahídja. Gúta városa méltán büszke lehet arra, hogy ilyen gyönyörű
nevezetességgel tarkítja a Csallóköz turizmusát.

Forrás, adományozó

– http://www.deltakn.sk/a-gutai-fahid-uj-kontosben/
– https://ujszo.com/kozelet/megujul-a-gutai-fahid

Regisztrálva emlékhelyként
MELLÉKLETEK
Rövid URL
ID106673
Módosítás dátuma2019. február 9.

Hibát talált?

Üzenőfal