Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye

Gútai Hajómalom

Gútai Hajómalom

A Délnyugat-Szlovákiában található gútai hajómalom az úszó vízimalom utolsó példánya, és Szlovákia egyetlen hajómalma. A malomban székel a Vízimalom Múzeum.
A Duna holtágán helyezkedik el a két párhuzamos csónakra felhelyezett, és a parthoz kikötött vízimalom. A csónakok nagyobbak az eredetieknél. A malom rekonstruált hasonmását a Komáromi Hajógyárban készítették el 1982-ben az egykori dunaradványi (Radvaň nad Dunajom) hajómalom mintájára.
Napjainban a malom elvileg működőképes, a valóságban azonban a holtág mozdulatlan állóvize miatt nem működik. Az objektumban az eredeti malom néhány komponense is megtalálható, amelyek egy kis történelmi kiállítás keretén belül tekinthetők meg. Érdekességnek számít például a 19. és a 20. század fordulójáról származó benzin aggregátor, amely egy kis mozdonyra emlékeztet, és állítólag a világ első mechanizmusai közé tartozik, amelyeknek köszönhetően sikerült gépen gyártani a halászhálókat.
A malomnak szilárd szerkezete van, hogy kibírja a tavaszi jeges hullámokat és a százéves vizet is. A malomhoz 86 m hosszú hídon át vezet az út, amely Európa leghosszabb faszerkezetű hídja. A malom a közkedvelt Kis-dunai vízi úton található. A Kis-Duna ága itt mindkét oldalról eltorlaszolt, s így a malom a vízen át nem közelíthető meg.
A malom számos technikai műemléket magába foglaló terület részét képezi, amelynek része a pihenés és felfrissülés lehetőségét kínáló „Malomhoz címzett kocsma“ (Krčma u Mlyna) is, amely egyebek közt a gyógynövénylikőrök egyedi kínálatával vonja magára a figyelmet. A nyári szezon egész ideje alatt számos kulturális és gasztronómiai rendezvényre kerül sor, köztük az iskolák számára szervezett ökotáborokra.

AZ ÉRTÉK BESOROLÁSA
Szakterületkulturális örökség
TelepülésGúta [Kolárovo]
Értékszint1. helyi (települési) értéktár
A JAVASLATTEVŐ ADATAI
JavaslattevőNégy határon át vetélkedő, 2018 - Természet gyermekeinevű csapata (Nagyboldogasszony Egyházi Iskolaközpont). Csapattagok: Halász Rebeka, Bartanusz Dávid Erik, Šašhalmy Gergő. Felkészítő pedagógus Tóth Árpád.
TelepülésGúta (Kolárovo)
A NEMZETI ÉRTÉK ADATAI
Indoklás

A gútai hajómalom az úszó vízimalom utolsó példánya, és Szlovákia egyetlen hajómalma. Közkedvelt turisztikai látványosság Nyitra megyében, egy igazi kulturális drágakő a Felvidéken. A hajómalom részét képezi a helyi népi építészetet bemutató szabadtéri múzeumnak. A vízimalomnál található ártéri erdei környezetében ismerhetik meg a természetadta energiák felhasználásának lehetőségeit, elődeink magasfokú kapcsolatát a természettel, valamint a népi architektúrát, beleértve a vízimalom működésének technológiáját.

Forrás, adományozó

– https://felvidek.ma/2014/11/latogatoban-a-gutai-hajomalomnal-2/
– http://www.deltakn.sk/a-gutai-vizimalom-a-legkedveltebb/

Webhttp://www.vodnymlyn.sk
Regisztrálva emlékhelyként
MELLÉKLETEK
Rövid URL
ID106648
Módosítás dátuma2019. február 9.

Hibát talált?

Üzenőfal