Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye

Az alsó Ordódy-kúria Ógyalla-Bagotán

Az alsó Ordódy-kúria Ógyalla-Bagotán

A 19. század elején VI. Ordódy Antal felépített egy valószínűleg kettős osztású házat nyitott oszlopos csarnokkal, amelyet látványos parasztházként jellemezhetnénk. A 19. század közepe táján Ordódy Vince újjáépíttette és kibővíttette az épület reprezentációs szárnyát. Az új szárny valószínűleg szintén kettős osztású volt számos úri szobával. Valószínűleg ebben az időben kezdett kialakulni az angol park is. A következő módosításokat VI. Ordódy Pál kezdeményezte 1891-ben, amikor az épületet teljesen átépíttették. A reprezentációs szárnyat meghosszabbították és déli oldalát háromosztásúvá bővítették. A rövidebb déli homlokzaton oszlopos előcsarnokú főbejáratot alakítottak ki, rámpákkal a kocsik részére.
A reprezentációs szárnyban eltávolították a tartószerkezetek egyes részeit, és a belmagasságot megemelték a jelenlegi szintre. Az egész szárny homlokzata eklektikus stílusú lett a francia és az olasz reneszánsz ihletéséből merített mintázatokkal. A fő szárny tetőzetét szellőzőnyílásokkal és fejekkel végződő kéményekkel egészítettek ki. Az átépítés során a stukkó díszítés mellett értékes kovácsolt rácsot is kapott az épület.
Az épületben megmaradtak a fémvasalattal díszített kazettás ajtók és további minőségi asztalos munkák. A mennyezeten a festékréteg alatt dekoratív sablon díszítés maradt meg. Figyelemre méltó építészeti megoldás a fa dongaboltozat, amely a reprezentációs szárny folyosóján található. A lakórészekhez higéniai blokk is tartozott, amelyet a padláson elhelyezett vizes tárolóedényekből láttak el. 1926 után a kúriát csak szezonálisan lakták. A második világháború után iskolai célokra használták.
Komplex átépítésre 1969–1971 között került sor, amikor az épületet az iskola és óvoda igényeihez igazították. Az új tantermek kialakítása miatt radikálisan módosítottak a reprezentációs szárnyon, ugyanis a falakat átvágták. Az ablaknyílásokat megnagyobbították, és a gazdasági szárny végéhez új termeket és egy házmesteri lakást építettek. Ezen a szárnyon kicserélték a tetőt. Az iskolai létesítmény megszüntetése után az épület egy teljes műemléki igényű felújításra vár.
Tekintettel a valamikori nemesi kúria műemléki értékeire, a helyreállításakor részleges stílusbeli felújítás javasolt, amely visszaadná egységes jellegét, amelyet a teljesen eklektikussá átépítésekor a 19. század végén nyert el. A reprezentációs szárnyat korabeli fotóanyag, megmaradt stukkó díszítés és a szelvények feltárásai alapján lehet felújítani. A belső terek értékét jelentősen növelné a nyugati szárny mennyezeti sablondíszítéseinek bemutatása és a középső traktus boltozata.
A műemléki értékek megerősítéséhez jelentősen hozzájárulna a reprezentációs szárnyra vonatkozó intézkedések rehabilitációja is. Az északi szárny eseténél már a múltban radikálisan csökkentek a műemléki értékek. Emiatt jelentősen megváltozott az elosztása, amelyet az épület jövőbeli funkciójához lehet igazítani. Ezen szárny külső megjelenítését a stílusrekonstrukció gondolatának kell alávetni, amelyhez mintaként felhasználható a felső Ordódy-kúria. Az északi rizalit elbontható, indokolt esetben megőrizhető, viszont az északi szárnyhoz képest eltérő lesz a megjelenése. Az épület külső színe monokróm zöld színben fog pompázni.

AZ ÉRTÉK BESOROLÁSA
Szakterületépített környezet
TelepülésÓgyalla [Hurbanovo]
Értékszint1. helyi (települési) értéktár
A JAVASLATTEVŐ ADATAI
JavaslattevőÓgyallai és Bagotai Értéktár Bizottság
TelepülésÓgyalla
A NEMZETI ÉRTÉK ADATAI
Indoklás

Mivel a kúria Ógyalla Város tulajdonában van, ezért javasoljuk külön ezt a patinás épületet felvenni az értéktárba. Az épület körül közpark található, amely szintén fontos az itt élők számára.

Forrás, adományozó

– Gojdič I.–Hudák P.–Reško A.: „Hurbanovo-Bohatá. Kúria a park – Ordódyovská kúria“ in Ročenka pamiatkových výskumov 2010, 66-68.
– (https://www.pamiatky.sk/Content/Data/File/rocenkaPamVyskum/2010/Rocenka_pam_vyskum_2010_53-92.pdf)
– Krumpolec V.–Derevenec P.–Hudák P–Mederlyová M.: Obnova kúrie Ordódyovcov v Hurbanove (NKP 2509/1), 2010.
– (http://www.azprojekt.sk/index.php?l=sk&id=a-hurbanovo-kuria)

MELLÉKLETEK
Rövid URL
ID105898
Módosítás dátuma2019. március 5.

Hibát talált?

Üzenőfal