Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye, a Felvidéki Magyar Értéktár kezelője

Alsószeli Zele törzs

Alsószeli Zele törzs

A Zele törzs 2005-ben alakult, jelenleg 30 tagot számlál, vezetője Francisti László. Elsődleges feladatának hagyományaink megőrzését, a népi kultúra értékeinek gyűjtését és védelmét tekinti.
A 2009-es esztendő elején megalakult a Zele törzs mellett működő Zele Baranta, amely tagja lett a Felföldi Baranta Szövetségnek. A Zele Baranta vezetője természetesen a törzs feje, Francisti László. Jelenleg vele együtt 22 tagot számlál. A hagyományaik  közé tartozik az íjászkodás is, ezért természetesen igyekeznek minél jobb íjászokká válni. Arról nem is beszélve, hogy ez egy nagyon jó szórakozás. Évente megrendezik tavaszi és őszi íjászversenyüket is.

Az egyik legjelentősebb programjuk a Jurtanapok, amit az Alsószeli Laposon hoznak létre. Jurtákat állítanak és különböző kézműveseket, árusokat hívnak. A látogatók megkóstolhatják a helyi főztöket.

AZ ÉRTÉK BESOROLÁSA
Szakterületkulturális örökség
TelepülésAlsószeli [Dolné Saliby]
Értékszint1. helyi (települési) értéktár
A JAVASLATTEVŐ ADATAI
JavaslattevőNégy határon át vetélkedő, 2018 – Felsőszeli Széchenyi István Magyar Tannyelvű Alapiskola Határtalanok csapata. Csapattagok: Szabó Réka, Opál Kristóf, Erdélyi Flóra. Felkészítő pedagógus Nogely Mónika.
TelepülésFelsőszeli
A NEMZETI ÉRTÉK ADATAI
Indoklás

A hagyományőrzés az egyik legfontosabb célkitűzésük, emellett felkarolják a helyi és környékbeli fiatalokat és az ősi magyar harcművészet rejtelmeibe is beavatják őket.

Forrás, adományozó

www.zele.sk

Webwww.zele.sk
MELLÉKLETEK
Rövid URL
ID106997
Módosítás dátuma2019. február 1.

Hibát talált?

Üzenőfal