Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye

Alsószeli Magyar Dalkör

Alsószeli Magyar Dalkör

Az Alsószeli Magyar Dalkör sikerekben gazdag múltra tekint vissza. Már ötven éve folyamatosan, megszakítás nélkül működik. Munkájával színt, karaktert ad a falu kulturális életének. 1969 novemberében a Barátnők Klubja keretében született meg a gondolat, hogy a XX. század első felében megteremtett éneklési hagyományokat ismét felélesszék a faluban, hogy énekeljenek közösen a maguk és a mások örömére, hagyományaikat megőrizve utat mutassanak, ugyanis a két háború közti időkben közel száztagú aranykoszorús vegyeskara volt a községnek Boros Béla igazgató tanító vezetésével. Így aztán megalakult a női éneklőcsoport Mészáros Gizella vezetésével. Tizennégy asszonyból és leányból, melynek köszönhető a kezdet, a fáklyagyújtás.És a fáklya, melyet akkor lelkesedésük szikrája gyújtott, dacára az elmúlt öt évtizednek, fáradságnak, nehézségeknek, generációváltásnak, anyagi gondoknak, ma is lángol. 1985-ben énekeltek először külföldön. Budapesten a Mátyusföld bemutatkozik rádiós műsor közvetítette műsoruk egy részletét, majd még ezután két fellépésünk volt a fővárosban. Az évtizedek folyamán az anyaország sok-sok településén látták őket szívesen (Nagybajcs, Solymár, Zomba, Tolna, Baja, Szekszárd, Bonyhád).
1988-tól rendszeres a kapcsolata a Csátaljai Székely Népdalkörrel és a két község testvértelepülési szerződést is kötött. A Csátaljai kapcsolatnak köszönhetően 1996-ban részt vett a dalkör Baján, a város alapítása 300. évfordulóján megrendezett Dunamenti Népek XII. Folklórfesztiválján (az első halászlé-főzési rekord megszületésekor).
2004-től a Dalkör aktívan részt vesz az Alsószeli – Pannonhalma települések közötti baráti kapcsolat ápolásában is és vendégei voltak a pannonhalmi Generációk Találkozása fesztiválnak is. Eddig nyolcvannyolc lány, asszony és ötvenhat férfi énekelt aktívan a dalkörben. Van, aki 1969-től énekel, és van, aki a nagymama, édesanya után folytatja az éneklést. A dalkörnek 1970-től Szabados László a szakmai tanácsadója és vezetője.

AZ ÉRTÉK BESOROLÁSA
Szakterületkulturális örökség
TelepülésAlsószeli [Dolné Saliby]
Értékszint1. helyi (települési) értéktár
A JAVASLATTEVŐ ADATAI
JavaslattevőNégy határon át vetélkedő, 2018 – Felsőszeli Széchenyi István Magyar Tannyelvű Alapiskola Határtalanok csapata. Csapattagok: Szabó Réka, Opál Kristóf, Erdélyi Flóra. Felkészítő pedagógus Nogely Mónika.
TelepülésFelsőszeli
A NEMZETI ÉRTÉK ADATAI
Indoklás

A dalkör ebben az évben ünnepli 50-dik évfordulóját.
Rendszeres résztvevői a Bíborpiros szép rózsa versenynek.
2009-ben az országos döntőben nívódíjjal jutalmazta őket a bíráló bizottság, aminek köszönhetően énekelhettek egy 2010-ben kiadott CD-n. A következő országos döntőben ezüstsávos minősítést szereztek,
2013-ban aranysávval jutalmazták a férfiak katonadalait.
A Dalkörnek jelentős sikere volt a 2010. szeptember 19-i budapesti fellépés, amikor a Budai Vigadó színpadán a Magyar Művelődési Intézet által megrendezett Kárpát – medencei Kulturális Napok vendége volt.

Az Alsószeli Dalkör szerepel a Csemadok rendezvényein, az Alsószeli Jurtanapokon, egyházi szertartásokon, karácsonyi műsorokban, és énekkel ünneplik március tizenötödikét. Dalaikkal színesítik a szüreti bálokat, falunapokat. Együttműködnek a környék énekkaraival, zenekaraival, néptáncosaival, a Zele törzzsel és a Bendő zenekarral.

Forrás, adományozó

Fotók: Kovács István, Alsószeli

MELLÉKLETEK

https://vimeo.com/82518429

Rövid URL
ID107067
Módosítás dátuma2019. február 18.

Hibát talált?

Üzenőfal