Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye, a Felvidéki Magyar Értéktár kezelője

A csicsói zsidó temető

A csicsói zsidó temető

A zsidó temető a köztemető délnyugati sarkában található. Ezt a részt a második világháború után sajnos sokáig elhanyagolták. Az értékesebb sírkövek eltűntek, a terület növényzete elvadult. Az 1980-as években aztán egy csicsói lakos, Cseh Vince (1930–1999), magánszorgalomból kitisztította a zsidó-temetői részt.

A zsidó, héber feliratú sírkövekre olajfa vagy pálmaág van vésve.

Az utolsó képen látható: az emlékezés kavicsait helyeztük el a sírköveken. Élő kapja a virágot, a halottnak holt dolgot visznek a zsidó emberek.
(Valaki művirágot rakott, ami szintén holt dolog.)

AZ ÉRTÉK BESOROLÁSA
Szakterületépített környezet
TelepülésCsicsó [Číčov]
Értékszint1. helyi (települési) értéktár
A JAVASLATTEVŐ ADATAI
JavaslattevőNégy határon át vetélkedő, 2018 – Csicsói Gáspár Sámuel Alapiskola és Óvoda Csicsói tündék csapata. Csapattagok: Balázs Zsófia, Győri Barbara, Németh Annamária. Felkészítő pedagógus Nagy Edit.
TelepülésCsicsó
A NEMZETI ÉRTÉK ADATAI
Indoklás

Csicsón a legtöbb lakos a zsidó sírkövek között sétálva eldőlt, mohával “díszített” kőmaradványokat lát. Az emberek többsége talán soha nem ment oda egyik sírkőhöz sem, hogy közelebbről megtekintse azt, elolvassa a sírköveken lévő írásokat. Pedig héber feliratok is láthatóak a sírköveken.
Ezek a sírkövek községünk történelmének részei. Kötelességünk lenne nemcsak ápolni a még megmaradt sírköveket (hiszen minden egyes darabnak megvan a maga története), hanem megismerni e sírkövek tulajdonosainak személyes kötődését községünkhöz.

Forrás, adományozó

Nagy Edit, Csicsó

MELLÉKLETEK
Rövid URL
ID107050
Módosítás dátuma2019. február 1.

Hibát talált?

Üzenőfal