Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye, a Felvidéki Magyar Értéktár kezelője

A losonci Lechner villa

A losonci Lechner villa

Lechner Ödön, a magyar szecessziós építőművészet legjelesebb képviselője (1845-1914) nem csak a pozsonyi Kék Templomot tervezte, hanem a losonci Jókai utca 13-as számú házát is. A jelenleg bölcsődének használt épület Rakottyai György (1858-1914) zománcgyáros családi villájaként épült 1910-ben.
A hosszú utcai homlokzat homorú és domború falfelülete, az ívelt, szívmintás oromfal, a bélletes portálé, a virágos, indás kovácsoltvas-rácsos ajtó felkelti az arra járó figyelmét, emlékeztet az épület virágkorára. A jellegzetes lechneri vakolatdíszek – kék csempék – az államosítás utáni átalakításkor részben eltűntek, de napsütésben felcsillan néhány megmaradt díszítőelem a homlokzaton. Az előtér és a folyosó között „lechneres” vonalvezetésű, a pozsonyi, kék templomra emlékeztető ajtókeret felett különlegesen szép, maratott mintás üvegablakok vannak. Az előcsarnokban megmaradt a látványos, kékeszöld csempeberakással díszített boltozat, a stukkódíszes boltív a folyosó fölött, a fekete-fehér ornamentikájú padlóburkolat a folyosókon. A szobákban különlegesen szép csipkeszerű, stukkódíszes mennyezetek vannak. Az L-alaprajzú épület udvari traktusának hosszú folyosójáról kilépve különös térben találjuk magunkat, amely még mai, megváltozott formájában is szemet gyönyörködtető vizuális élményt jelent. A szecessziós építő és díszítőművészet elemeinek gazdag tárházát rejti ez az udvar. A ház udvari vége egyfajta „apszissal” zárul. Két hatalmas fa a belső udvar természetes dísze. A hátulsó fa mögött meglepő, várszerű építmény rejtőzik. A terméskőből épült „bástyához” műkő oszlopsor vezet. Az oszlopfőket jellegzetes szecessziós maszkok díszítik. A különleges építmény falán domborművek és allegorikus szobrok találhatók. Jellemző, hogy az iparoscsaládból származó gyáros, „várát” munkásokat, munkajeleneteket ábrázoló domborművekkel díszíttette.

AZ ÉRTÉK BESOROLÁSA
Szakterületépített környezet
TelepülésLosonc [Lučenec]
Értékszint3. felvidéki magyar értéktár
A JAVASLATTEVŐ ADATAI
JavaslattevőBöszörményi István
TelepülésLosonc
A NEMZETI ÉRTÉK ADATAI
Indoklás

„A nemzeti építőművészet mestere”, Lechner Ödön tervezte losonci családi villa értékét bizonyítja, hogy számon tartja a szlovák műemlékjegyzék (Súpis pamiatok Slovenska, 1967) is, megjegyezve, hogy „ún. magyar stílusban” („v tzv. maďarskom slohu”) épült. Élete utolsó évtizedének fő alkotása a pozsonyi Katolikus Főgimnázium és a mellette álló Erzsébet királyné emléktemplom (1913) volt, amit manapság kék templomként ismernek, Az hogy Losoncon is áll egy Lechner-épület, az a köztudatban alig ismeretes. Az értéktárban való megjelenés felhívná a figyelmet a jobb sorsra érdemes építészeti különlegességre, amit nem bölcsődeként, hanem a nyilvánosság számára is elérhető középületként kellene hasznosítani, annál is inkább mert hajdani tulajdonosa, Rakottyai György életműve, a losonci zománcgyár ipartörténeti értéket is képvisel.

Forrás, adományozó

1. Súpis pamiatok Slovenska, 1967, II. kötet
2. Böszörményi István: Lechner Ödön és a szecesszió Losoncon, kézirat, 2015

MELLÉKLETEK
Rövid URL
ID76111
Módosítás dátuma2016. július 19.

Hibát talált?

Üzenőfal