Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye, a Felvidéki Magyar Értéktár kezelője

Tóth Borbála

Tóth Borbála (Csemadok Közművelődési Díj) - 2017

Tóth (Sándor) Borbála a zoboralji Kolon községben született. Szülei erős magyar öntudata, magyarság melletti kiállása egész életére kihatott. Gyermekkora egyik meghatározó élménye, hogy édesapját az 1956-os forradalom melletti kiállásért elítélték és börtönbe zárták.
Tóth Borbála házasságkötése óta Pogrányban él. Az évek során nem csak a község, hanem a zoboralji hagyományőrző közösség egyik meghatározó személyiségévé vált. 1990-től tagja, 2006-tól vezetője a pogrányi Nagyharang Hagyományőrző Csoportnak. A Csemadok Pogrányi Alapszervezetének vezetését 2000-ben vette át, ettől az évtől kezdve a Csemadok Nyitrai Területi Választmányának is aktív tagja, 2009-től négy évig elnöke is volt.
Pográny község önkormányzatának kulturális bizottságában végzett munkája egyik eredménye a pogrányi tájház létrehozása. Családjával és segítőivel fáradhatatlanul dolgozott a ház rendbehozatalán, gyűjtötte a népi eszközöket, viseleteket, bútorokat. A tájházat azóta is működteti, fogadja látogatóit, s ízes tájszólással mutatja be a palóc vidék értékeit. Nem véletlen, hogy itt vette fel a Duna TV a zoboralji lakodalmast bemutató műsorát. A tájház és udvara adott otthont több hagyományőrző rendezvénynek, itt mutatták be az aratást és a tavaszváró villőzés szép szokását is a vidék hagyományőrzői, a nyári időszakban itt találkoznak rendszeresen a hagyományos zoboralji hímzéseket és csipkeverést tanuló lányok, asszonyok. A több községből érkező csapat tagjai a magyarországi Alsóörsi Csipkeműhely vezetésével egy értékmegőrző projektben is részt vesznek. A Csemadok Nyitrai Területi Választmánya mellett működő hagyományőrző műhely vezetését, a rendszeres találkozók megszervezését és a magyarországi kézművesekkel való kapcsolattartást is Tóth Borbála vállalta.

KategóriaCsemadok Közművelődési Díj
TelepülésKolon, Kolony [Kolíňany], Pográny [Pohranice]
Év2017
Rövid URL
ID88756
Módosítás dátuma2020. június 9.

Hibát talált?

Üzenőfal