Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye, a Felvidéki Magyar Értéktár kezelője

Miklós Ferenc

Miklós Ferenc (Csemadok Életműdíj) - 2017

1940-ben Egyházgellén született. Középiskolai valamint főiskolai tanulmányait Dunaszerdahelyen és Pozsonyban végezte. Bősre 1961 szeptemberében került fizika-matematika szakos tanítóként. 1962-től 1966-ig az alapiskola igazgatóhelyettese, majd 1966-tól 1991-ig igazgatója volt. Feleségével együtt ̶ aki alsó tagozatos pedagógusként szintén a bősi alapiskolában tanított ̶ szabadidejüket nem sajnálva dolgoztak a közösség kulturális életéért.
Mint aktív tanító, akinek fontos magyarságunk, szülőföldünkön való boldogulásunk, már a kezdetektől bekapcsolódott a helyi Csemadok életbe. Számos színdarabot rendeztek pedagógus kollégáikkal karöltve, amelyeket nem csak Bősön, de a környező falvakban, sőt még Pozsonyban is bemutattak. Vallotta: a tanító legyen a példakép a közösség számára. Ő maga a többi csemadokossal együtt Bősön ezért dolgozik immár több mint ötvenöt éve.
1971-ben megalapították az énekkart, amelyben azóta is énekel, nélküle elképzelhetetlen bármely fellépés. Ő a Kék Duna Vegyeskar mozgató rugója, vezetője és minden énekkari tag példaképe. Nevéhez fűződik az idén már 24. alkalommal megrendezett Adventi Hangverseny szervezése a bősi római katolikus templomban.
A Csemadokban végzett sokoldalú munkájáról számos elismerés, kitüntetés tanúskodik. Legutóbb 2012-ben a Csemadok Dunaszerdahelyi Területi Választmányának Elnöksége neki ítélte a Csallóköz Kultúrájáért Díjat. Több évtizeden át volt a területi választmány elnökségi tagja, az alapszervezetben pedig immár 55. éve vezetőségi tag. A csemadokos tevékenysége szinte a végtelenségig sorolható lenne, hiszen a megvalósult színdarabok, nótaestek, előadások, adventi hangversenyek, vetélkedők, dunai és parki ünnepségek, hagyományteremtő rendezvények mellett mind a mai napig kiveszi a részét a vezetőség az énekkar munkájából.

2000-ben, 60. születésnapja alkalmából elsőként neki ítélte oda az önkormányzat a megtisztelő Községünkért kitüntetést.
Miklós Ferenc,  akit most a Csemadok Országos Elnöksége méltónak talált a Csemadok Életmű Díjra ̶, ezt a szövetséget, az alapszervezetet, az itt élő, gyökereit megőrizni akaró magyarságot hűséggel szolgálta és szolgálja ma is. Ő nekünk, csemadokosoknak az a példakép, aki tudta, és tudja mai is: „Jót, s jól! Ebben áll a nagy titok…”  ̶  írták róla a bősi szervezet vezetői.

KategóriaCsemadok Életműdíj
TelepülésGelle [Holice], Bős [Gabčíkovo]
Év2017
Rövid URL
ID88755
Módosítás dátuma2020. június 12.

Hibát talált?

Üzenőfal