Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye, a Felvidéki Magyar Értéktár kezelője

Baloghné Domonkos Malvin

Baloghné Domonkos Malvin (Csemadok Közművelődési Díj) - 2017

1948-ban született a felvidéki Csicsó községben a révkomáromi járásban. Főiskolai tanulmányait Nyitrán végezte, ahol alapiskolai tanító és ének-zene szakos pedagógus végzettséget szerzett, majd pedig másod diplomát karvezetés, magyar nyelv és matematika szakon.
1971-ben házasság révén jutott a Kelet-szlovákiai kerületbe, Mokcsamogyorós községbe. 1981-ben Pozsonyban kitüntetéssel végzett mint Vass Lajos Erkel-díjas zeneszerző tanítványa. Végzettsége: Magyar kórusok dirigense.
Elkötelezett híve a felvidéki kórusmuzsikának. Szakmai tapasztalatai alapján országos szintű népdalversenyek zsűritagjaként is szerepel. Nyugdíjba vonulásáig vezetett gyermekkórusokat. Megalakulásától tagja, szólamvezetője volt a Királyhelmecen működő Tőketerebesi Magyar Tanítók Kórusának. Nyolc évig énekelt Pozsonyban a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusában.
Baloghné Domonkos Malvin a nagykaposi Csemadok mellett működő Erdélyi János Vegyeskar karnagyaként immár húsz éve a nagykaposi magyar közösség életének meghatározó alakja. Az általa vezetett vegyeskar 1996 óta folyamatosan jelen van Nagykapos és az Ung-vidék kulturális életében. Számos alkalommal vállaltak fellépést Nagykaposon és környékén, valamint a Felvidék más városaiban és több alkalommal a határon túl is (Magyarországon, Erdélyben, Újvidéken és Kárpátalján) felléptek.
Huszonkét éve vezetője a Búzavirág Dalkör nevet viselő ökumenikus egyházi énekcsoportnak is Mokcsamogyoróson.
Baloghné Domonkos Malvin ezenkívül rendszeresen tudósít a térségében történt eseményekről a Bodrogköz és Ung-vidék Régió magazinjában, valamint a Vasárnap családi magazinban.

KategóriaCsemadok Közművelődési Díj
TelepülésCsicsó [Číčov], Kerészmogyorós, Mokcsamogyorós [Krišovská Liesková], Nagykapos [Veľké Kapušany]
Év2017
Rövid URL
ID88757
Módosítás dátuma2020. június 9.

Hibát talált?

Üzenőfal