Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye, a Felvidéki Magyar Értéktár kezelője

Rigó Sándor

Rigó Sándor (Csallóköz Kultúrájáért Díj) - 2018

Ágh Erzsébet laudációja:

Rigó Sándor Pozsonyeperjes szülöttje, aki évtizedek óta tevékenyen rész vesz Eperjes társadalmi és kulturális életében. 1998 óta tagja a helyi önkormányzatnak, ahol 12 éven keresztül alpolgármesteri funkciót töltött be.
A kultúra iránti szeretete már az alapiskolában megmutatkozott, ahol különböző színdarabokban szerepelt, majd tanulmányait a Komáromi Gépipari Szakközépiskolában folytatta, ahol aktív szervezője és részvevője volt az egyes kulturális rendezvényeknek.
1993 óta vezeti a Csemadok Pozsonyeperjesi alapszervezetét, valamint a helyi Kis-Duna Vegyeskar lelkes tagja.
Irányítása alatt rendszeresen megrendezésre kerül az Énekkarok Nemzetközi Dalostalálkozója, és ádvent idején innmáron 18. éve az ádventi hangverseny a helyi Római Katolikus Templomban. Szeretetével és tiszteletével a zene iránt azonosul Kodály Zoltán gondolatával, miszerint .“A zene az életnek olyan szükséglete, mint a levegő. Sokan csak akkor veszik észre, ha már nagyon hiányzik.“ Vallja, hogy  a zene összeköt, örömet szerez annak, aki játsza, énekli vagy hallgatja. Az énekkarok legfőbb célja a zene művelése, megszólaltatása, megismertetése és megszerettetése.
Tevékenységének ideje alatt egészen 2017-ig működött az Ugri-Bugri bábcsoport, akik rendszeres eredményes résztvevői voltak a Duna Menti Tavasznak, valamint évente megrendezésre került a községben a nagyszabású Katica bábfesztivál.
Vezetésével a szervezet tagjai aktív résztvevői a község kulturális rendezvényeinek mint a Békefutás, Májfa állítás, Eperfesztivál és a Bográcsfesztivál.
A Csemadok Dunaszerdahelyi Területi Választmányának, annak elnökségének a tagja. Sok éven keresztül a Csemadok országos tanácsának tagjaként is dolgozott.
Az Ő vezetésével vehette át elsőként a járásban a pozsonyeperjesi alapszervezet a Csallóköz Kultúrájáért Közművelődési Díjat.
A magyar kulturális értékek megőrzésében és ápolásában végzett nagyrabecsült tevékenységéért, 2017 ben a helyi önkormányzat felterjesztésére átvette, Nagyszombat Megye,  a kultúra területén végzett munkásságának méltatásáért járó kitüntetést.

KategóriaCsallóköz Kultúrájáért Díj
TelepülésPozsonyeperjes, Eperjes [Jahodná]
Év2018
Rövid URL
ID117282
Módosítás dátuma2020. június 12.

Hibát talált?

Üzenőfal