Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye, a Felvidéki Magyar Értéktár kezelője

Miklós Dénes

Miklós Dénes (Csallóköz Kultúrájáért Díj) - 2018

1959. augusztus 10-én született Komáromban. Alapiskolai tanulmányait Csiliznyáradon kezdte, majd Bősön fejezte be. A gimnáziumot Nagymegyeren végezte, majd a Mezőgazdasági Főiskola következett Brünnben.
Szülei is Csemadok tagok voltak. Ő 1981-től, 37 éve tagja a Csemadoknak. 1986.9.1-től a Csemadok járási titkárságán dolgozott, mint instruktor. Négy évig töltötte be ezt a funkciót. Közben 1986-tól a csiliznyáradi szervezet elnöke is a mai napig. Már a második választási időszakát tölti, mint a Csemadok Dunaszerdahelyi Területi Választmányának a tagjaként. A Szlovákiai Magyar Szülők Szövetségében a területi elnökség tagja és az országos tanács tagja.
Négy évig volt Csiliznyárad polgármestere, előtte pedig képviselőként tevékenykedett a falu kulturális és társadalmi életének fellendítése érdekében. Az Ő nevéhez is fűződik a március 15-ei ünnepélyek megszervezése már a 80-as években, ami később a Csemadok járási megemlékezése is lett.
Politikai tevékenysége is aktív. Az Együttélés elnöke volt, ma már 20 éve az MKP helyi szervezetének elnöke. 12 évig képviselőként tevékenykedett a Nagyszombat Megyei Önkormányzatában. Közben az MKP járási titkári funkcióját is betöltötte.
Vezetése alatt a már említett március 15-ei ünnepélyeken kívül a Csemadok aktív részese, szervezője, társszervezője volt az anyák napi  ünnepélyeknek, a Falunapoknak, a kitelepítettek és deportáltak tiszteletére szervezett megemlékezéseknek, a járási ünnepi TV ülésének községükben, az Anyanyelvi Tábor résztvevőinek fogadásának, megvendégelésének és Szini Sebő Alajos honvédezredes sírjának koszorúzásának, valamint életútja bemutatásának.
Aktív tagja és szervezője a helyi MKP és Csemadok közös több alkalommal díjazott halászléfőző csapatának, amit az V. Magyar Majálison be is bizonyítottak a szereplőknek.
Úgy gondoljuk, hogy Miklós Dénes méltó a kitüntetésre. Megérdemli. És ami a legfontosabb, hogy méltó befejezése lenne a helyi szervezet elnöki pozíciójának az átadása miatt is, ami a közelgő évzárón történik meg.

KategóriaCsallóköz Kultúrájáért Díj
TelepülésCsiliznyárad [Ňárad]
Év2018
Rövid URL
ID117285
Módosítás dátuma2020. június 12.

Hibát talált?

Üzenőfal