Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye, a Felvidéki Magyar Értéktár kezelője

Pál Dénes és Pál Erzsébet

Pál Dénes és Pál Erzsébet (Csemadok Életműdíj) - 2019

Pál Dénes nyugalmazott pedagógus, 20 évig (1964-1984) volt a Csemadok Nagybalogi Alapszervezetének elnöke. Elnöksége termékeny ideje alatt az alapszervezet mellett működő színjátszó csoport több színdarabot is bemutatott, rendszeresen szerveztek író-olvasó találkozókat, megemlékeztek a jeles évfordulókról, gyermek-citerazenekar alakult és működött a faluban, megalakult a Gyöngyösi István Irodalmi Kör, és többször is megrendezésre került a járási dal- és táncünnepély, a Daloló Balogvölgy. A Csemadok alapszervezete az ő elnöksége alatt megkapta a Munka Érdemrend bronz fokozatát.

Nyugdíjba vonulása óta 3 könyvet írt és adott ki (Nagybalog múltja és hagyományai, Balogvölgy múltja és hagyományai, Életem korképe), ami ékes bizonyíték arra, hogy Pál Dénes szülőfaluját őszintén szerető, igaz magyar ember, aki a mai napig a Csemadok-alapszervezet aktív tagja. Értékes tanácsaival, tapasztalataival napjainkban is örömmel segíti az alapszervezet munkáját.

Felesége, Pál Erzsébet a kezdetektől fogva támogatta férje ötleteit, és aktívan részt vállalt a rendezvények szervezésében. Leginkább az egykori énekkar és tánccsoport munkáját irányította. Szeretetét a magyar kultúra iránt mi sem bizonyítja jobban, hogy máig aktív és lelkes tagja a Szivárvány Énekkarnak.

KategóriaCsemadok Életműdíj
TelepülésVámosbalog, Nagybalog [Veľký Blh]
Év2019
Rövid URL
ID109512
Módosítás dátuma2020. június 12.

Hibát talált?

Üzenőfal