Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye, a Felvidéki Magyar Értéktár kezelője

Nagy Péter (Csemadok Életműdíj) - 2019

Az 1951-es születésű Nagy Péter szülei Csemadok alapító tagok voltak Sárosfán. A somorjai magyar gimnázium elvégzése után a Slovnaft vegyipari kombinátban kezdett dolgozni, ahol vegyipari képesítést szerzett. Egész élete folyamán a Slovnaftban dolgozott különböző beosztásokban.

1979-tól aktívan kapcsolódik be a Csemadok munkába Somorján, a Híd Vegyeskar tagjaként. Az énekkar rendszeres résztvevője a Kodály Napoknak, ahol többször arany, ezüst és bronzminősítést értek el. Ha lehetőséget kaptak, Somorja környéki falvakban is szerepeltek egyházi és világi művekkel. Az elmúlt időszakban gyakran vettek részt külföldi szereplésen Magyarországon, Csehországban, Ausztriában, Németországban és Hollandiában.

Az énekkar szervező titkáraként a somorjai alapszervezet vezetőségének tagjává választották. Mivel mindig közel állt hozzá a közösségi munka 2003-ban elvállalta a somorjai alapszervezet elnöki tisztét, amelyet tavaly adott át. A somorjai alapszervezetben több kulturális csoport tevékenykedik. A Csalló tánccsoport, 3 gyermek tánccsoport, ahol több mint 100 gyerekkel foglalkoznak a csoportvezetők heti rendszerességgel. A Híd Vegyeskarban 30-35 énekes végzi heti rendszerességgel a magyar zene ápolását. Alapszervezeti elnökként több évig volt a Csemadok területi választmányának tagja. Fő feladatának a csoportok tevékenységéhez szükséges anyagi háttér biztosítását, illetve a hagyományos somorjai csemadokos kulturális rendezvények (Szent István Napok, adventi hangverseny, tánccsoportok fellépései, klubestek, a magyar ünnepeinkről való megemlékezések) szervezését tartotta.

KategóriaCsemadok Életműdíj
TelepülésSomorja [Šamorín]
Év2019
Rövid URL
ID109510
Módosítás dátuma2020. június 12.

Hibát talált?

Üzenőfal