Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye

Stirber Lajos

Stirber Lajos (Csemadok Életműdíj) - 2019

Stirber Lajos neve nem csak Komáromban fogalom, hanem az egész Felvidéken. Neve évtizedek óta egyet jelent a zenepedagógiával, a kórusénekléssel és zenei rendezvények szervezésével.

Stirber Lajos 1942-ben született Komáromban. Főiskolai, pedagógiai tanulmányait 1963-ban Nyitrán fejezte be orosz nyelv-földrajz-zenei nevelés szakon. Szülővárosában, a jelenlegi Jókai Mór Alapiskolában tanított, és vezette az iskola gyermekkarát négy évtizeden keresztül nyugdíjba vonulásáig. Vezetője volt a Komáromi Járási Pedagógiai Központ Zenei Kabinetjének, a zenei nevelés tantárgy szakfelügyelője. Jelenleg a gyermekkar egykori tagjai által alapított GAUDIUM vegyes kar és hangszeres kamaraegyüttes karnagya, vezetője. Ötletgazdája és mindmáig fő szervezője a VOX HUMANA rendezvénynek, mely a komáromi énekkarok tavaszi fesztiválja, valamint a „jókais“ kórusok adventi hangversenyeinek. A Komáromi Kamarazenekar alapító tagja, hangversenyeinek szervezője. A nagy múltú helyi Jókai Közművelődési és Múzeum Egyesület zenei szekciójának vezetője. Óraadó a helyi Selye János Gimnáziumban, ujjászervezte és vezeti az iskola énekkarát és hangszeres kamaraegyüttesét. Tagja a Komáromi Magyar Gimnázium Öregdiákjainak és Tanárainak Baráti Köre Polgári Társulás vezetőségének. Rendszeresen publikál a Katedra és a Pedagógusfórum című szlovákiai szaklapokban. Tagja, 2010 óta alelnöke a Szlovákiai Magyar Zenebarátok Társaságának, így a Csengő Énekszó, a Vox Iuventutis, a Kodály Napok a Kadosa Pál Zongoraverseny fő szervezőinek egyike, valamint a zenei műveltségi vetélkedők összeállítója, irányítója, szervezője, mozgató embere.

Tapasztalatait több zenepedagógiai témájú könyvben foglalta össze. Tankönyveit, melyeknek társszerzői Balog Csaba és Lukovics Mária, a Szlovák Tankönyvkiadó jelentette meg.
Önálló kiadványai: „Azt a csillagot…“ (2015), Minden ami zene (2016), Minden, ami zene 2 (2018), Komárom zenei élete a 19. századtól napjainkig (2018).

KategóriaCsemadok Életműdíj
TelepülésKomárom [Komárno]
Év2019
Rövid URL
ID109514
Módosítás dátuma2020. június 12.

Hibát talált?

Üzenőfal