Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye, a Felvidéki Magyar Értéktár kezelője

Nagyabonyi Csillagfürt Népdalkör és a Nagyabonyi Citeraegyüttes

Nagyabonyi Csillagfürt Népdalkör és a Nagyabonyi Citeraegyüttes (Csallóköz Kultúrájáért Díj) - 2018

Győri Béla laudációja:

A népdalkör egyik alapító tagja Écsi Erzsébet elmondása szerint már 1978-ban kezdett működni a csoport a Vöröskereszt égisze alatt. Akkoriban még csak saját maguk szórakoztatására énekeltek. A tudatos és szervezett munka aztán 1982-ben kezdődött el, amikor a csoportot a Csemadok-alapszervezet felkarolta. Később vezetőt is kapott, a községben munkát vállaló Kiss Katalin óvónő állt a csoport élére. Tehát a nagyabonyi Csillagfürt népdalkör 1982-ben alakult vegyes csoportként, jelenleg 22 tagja van. A Csemadok nagyabonyi alapszervezete mellett működik, a Községi Hivatal támogatásával. Kiss Katalin több mint három évtizede vezeti a csoportot. Segítőtársa éveken át Pálmai Márta zenepedagógus volt. „Útmutatást” Ág Tibor, ill. dr. Barsi Ernő népzenekutatóktól kértek és kaptak, akikkel hosszú esztendőkön át „élő kapcsolatot” tartottak fenn. Az eltelt évek alatt számtalan hazai és külföldi rendezvényen, népdalversenyen képviselték falujukat, és a Csallóköz népzenei kultúráját. Szívesen énekelnek más népzenei dialektust is gyűjtésekből, pl. Mátyusföld, Zoborvidék, Zala, Dunántúl. Megjelent a kedvelt dalaikból álló válogatás, a Gyurcsó István füzetek sorozatban.
30. évfordulójukra adták közre CD-jüket, amely az eltelt időszakban elsajátított népdalaik válogatása. A csoport 10 éve hangszeres kísérettel gyarapodott, mely új színt hozott előadásmódjukba. Citerásaik külön is fellépnek, vezetőjük Moravek Ivett.
A Csillagfürt népdalkör a Bíborpiros szép rózsa országos népzenei verseny többszörös aranysávosa, a Kárpát-medencei döntőjének, Budapesten kiemelt nívódíjasa. Baráti kapcsolatokat ápolnak hazai és magyarországi pávakörökkel, mint pld. az écsi Dr. Barsi Ernő népdalkör és citerazenekar, az ásványrárói Szigetköz pávakör, a nyúli Borbarátok férfidalkör csoportokkal. A múlt évben 10. alkalommal rendezték meg falujukban az ’’Adventi koncertet” meghívott vendégcsoportok közreműködésével.

További munkájukhoz mindenkinek sok-sok türelmet, jó egészséget kívánok, s azt, hogy a közös éneklésben mindig, megnyugtató örömet találjanak.

A citeraegyüttes 2009-ben alakult, mint a nagyabonyi Csillagfürt népdalkör kísérő együttese. Kezdetben Farkas Márta az écsi Dr. Barsi Ernő citera együttes vezetője segédkezett a citerázás elsajátításán Így is maradt volna, de 2010-ben a Dunaszerdahelyi népzenei táborban megismerkedtek Borsi Ferenc országos népzene-oktatási szakértővel, és az ő javaslatára külön is elkezdtek citerázni. Azóta is minden évben részt vesznek a népzenei táborban, évente három négy alkalommal egész napos összpontosításokat szerveznek, és lelkesen tanulnak. A Községi hivatal és a Csemadok  szervezete támogatásával működnek. Népzenei értékeik, szokásaik bemutatása, megőrzése és továbbadása a céljuk.
2012-ben a Szlovákiai művelődési központ országos folklór fesztiválján Habovkán aranysávos minősítést, 2013-ban a Bíborpiros szép rózsa népzenei vetélkedőn ezüstsávos minősítést, 2015-ben kiemelt aranysávos minősítést értek el, és tovább jutottak a Kárpát-medencei döntőre, ahol kiemelt nívó díjat kaptak. Rendszeresen fellépnek a hazai, de határokon túli rendezvényeken. Műsorukon számos népzenei tájegység dalai találhatók, mint pl. Csallóközi, Zalai, Délvidéki, Szlavóniai, Moldvai, Bukovinai. 2017 októberében megjelent CD-jük, Zöld búzában keskeny a gyalogút címmel, amely az eltelt időszakban elsajátított népdalaik válogatása. Az együttes vezetője Moravek Ivett.

További munkájukhoz sok-sok türelmet, jó egészséget kívánok, s azt, hogy a közös zenélésben mindig nagy örömüket leljék.

KategóriaCsallóköz Kultúrájáért Díj
TelepülésNemesabony, Nagyabony [Veľké Blahovo]
Év2018
Rövid URL
ID117287
Módosítás dátuma2020. június 12.

Hibát talált?

Üzenőfal