Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye

Nagy Péter (Csallóköz Kultúrájáért Díj) - 2016

Nagy Péter 1951. december 12-én látta meg a napvilágot egy sárosfai hatgyermekes család elsőszülött gyermekeként. Szülei Csemadok alapító tagok voltak Sárosfán. A somorjai magyar gimnázium elvégzése után a Slovnaft vegyipari kombinátban kezdett dolgozni, ahol a munka mellett vegyipari képesítést szerzett. Egész élete folyamán a Slovnaftban dolgozott különböző beosztásokban. 2005-től a Wabere´s Slovákia k.f.t alapító ügyvezető igazgatója, amely a tevékenységét a vegyi kombinát területén végzi.
A Híd Vegyeskar tagjaként 1979-től aktívan bekapcsolódott a Csemadok munkába Somorján. Az énekkar rendszeres résztvevője a Kodály Napoknak Galántán, ahol többször arany, ezüst és bronzminősítést értek el. Ha lehetőséget kaptak Somorja környéki falvakban is szerepeltek egyházi és világi művekkel. Az elmúlt időben gyakran vettek részt külföldi szereplésen: Magyarországon, Csehországban, Ausztriában, Németországban és Hollandiában.
Az énekkar szervező titkáraként az alapszervezet vezetőségének tagjává választották. Mindig közel állt hozzá a közösségi munka, a magyar kultúrával való foglalkozás, ezért 2003-ban elvállalta az alapszervezet elnöki tisztét, amelyet a mai napig nagy felelősséggel végez. Az alapszervezetben több kulturális csoport tevékenységét irányítja: a Csalló tánccsoportét, a Csali gyermek tánccsoportét (ahol több mint száz gyerekkel foglalkoznak a csoportvezetők heti rendszerességgel, és tanítják őket a magyar néptánc alapjaira), a Híd Vegyeskarét, ahol szintén 30-35 énekes végzi heti rendszerességgel a magyar zene ápolását.
Alapszervezeti elnökként több évig tevékenykedett a Csemadok területi választmányának tagjaként.
Az alapszervezeti elnökeként a kulturális csoportok tevékenységének anyagi hátterének biztosítását tartja fő feladatának, illetve a Csemadok tagok közösségi munkájának szervezését, rendszeres kulturális rendezvényekkel (Szent István napok, adventi hangverseny, tánccsoportok fellépései, rendszeres klubesték különböző témákban, magyar ünnepeinkről való megemlékezések).
Az elismerést, amit ma átvehet, nem személyes sikerének, hanem a Csemadok somorjai vezetőségében, a magyar közösségében végzett munka elismerésének tartja.

Botló Judit laudációja

KategóriaCsallóköz Kultúrájáért Díj
TelepülésSomorja [Šamorín]
Év2016
Rövid URL
ID74173
Módosítás dátuma2020. június 12.

Hibát talált?

Üzenőfal