Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye, a Felvidéki Magyar Értéktár kezelője

Varga Éva (Csallóköz Kultúrájáért Díj) - 2016

“A lámpás én vagyok. Világítok a sötétségben. Utat mutatok. Nálam nélkül vak a látó is” – írja Gárdonyi Géza a Lámpás című kisregényében, Kovács Ágoston néptanítóról.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!
Egy ilyen embertípust kívánok Önöknek bemutatni, akiből sajnos ma egyre kevesebb van. Varga Éva tanítónő, a szó legszorosabb értelmében lámpása volt (részben ma is az) a nagymegyeri magyar közösségnek.
Életútja a csallóközi kisvárosból indult. Itt született 1953-ban. Alap és középiskoláit szülővárosában végezte. Tanulmányait a nyitrai Pedagógiai Fakultáson folytatta, amit 1976-ban sikeresen befejezett. Az első pozitív élmények, amelyek későbbi életútját meghatározták, itt a családi és városi közösségben érték. A magyar kultúrával való első kapcsolatát bizonyára befolyásolta, hogy édesapja, Varga Vince, a Csemadok nagymegyeri szervezetének alapító tagja volt.
Első munkahelye az Ekecsi Magyar Tannyelvű Alapiskola volt, ahol 1984-ig dolgozott. Itt megszervezte és irányította az iskola gyermekkórusát. 1984-ben került Nagymegyerre, ahol a Bartók Béla Alapiskola tanítónőjeként dolgozott 2014-ig. 1989-2004 között az iskola igazgatóhelyettese volt. A két csallóközi iskolában 38 évet töltött el a katedrán. 2014-ig generációk egész sorát oktatta és nevelte a magyar nyelv és kultúra, a népzene szeretetére. Emellett már 1976-tól aktívan bekapcsolódott a város közéletébe. Hitte és vallotta, és e szerint is élt, hogy a magyar tanítónak küldetése van, az iskola falain kívül is.
1977-2002 között 25 évig a Csemadok Nagymegyeri Alapszervezetének aktív vezetőségi tagja volt. Emellett a Bárdos Lajos Vegyeskar tagja egészen 1992-ig. A nagymegyeri magyar kultúra érdekében jelentős munkát végzett, mint városi képviselő (1998-2010 között), nyolc évig volt a városi kulturális bizottság elnöke.
A sokrétű kulturális munkájának további színfoltja volt, hogy 1986 szeptemberében létrehozta és vezette az Igricek iskolai gyermekkart, majd ennek folytatásaként 2001-től a népdalkört irányította. 2005-2014 között a népdalkör részeként létrejött az általa vezetett citerazenekar. Ezek a csoportok lehetővé tették számára, hogy megszerettesse a nagymegyeri fiatalokkal a magyar kultúrát, és a népdalt. A közel négy évtized alatt számos fiatal tehetséget fedezett fel, akik jelentős mértékben öregítették az iskola, a város, a régió, Csallóköz hírnevét.
Csoportjai rendszeresen szerepeltek a Bíborpiros szép rózsa népzenei vetélkedőn, ahol az országos döntőig jutottak el, (aranysávos minősítést szerezve), 2009-ben nívódíjasok voltak, 2011-ben ők kapták Bíborpiros szép rózsa díjat, ennek eredményeként részt vehettek 2012-ben a Vass Lajos Kárpát-medencei népdalverseny döntőjében (itt előtte már három alkalommal sikeresen szerepeltek csoport egyes tagjai).
Csoportjait nemcsak a magyarországi és felvidéki magyar,hanem a szlovák közvélemény is megismerhette, hiszen a nagymegyeri fiatalok több alkalommal felléptek Skalicán, Čadcán vagy éppen Zsolnán.
Miután nyugdíjba ment, átvette a Nagymegyeri Nyugdijasklub 15 fős csoportját, a Kéknefelejcs népdalkört. A csoport 2014-ben a Tavaszi szél országos versenyen aranysávos, 2015 őszén a Bíborpiros szép rózsa országos vetélkedőn ezüstsávos minősítést szerzett. Emellett továbbra is foglalkozik a Bartók Béla Alapiskolát látogató tehetséges tanulókkal. Ezek közé tartozik, Zsoldos Viktória is, aki a Bíborpiros szép rózsa országos verseny döntőjében, 2015-ben, aranysávos minősítést szerzett.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim.
Íme, egy életút!
Varga Éva tanítónő, közel negyven esztendeig tartó szolgálata alatt minden erejével azért harcolt, hogy annak a közösségnek, amelyet a sors gondjaira bízott, lámpása legyen, megpróbálja ezeket az embereket a maga szerény fénykörébe vonni. Hitvallása ma is az, hogy tanítónak, „lámpásnak” lenni küldetést jelent, nemcsak emberi, de nemzeti értelemben is. Ezáltal szolgálta tágabb régiója a Csallóköz kultúráját, és érdemelte ki a Csemadok Dunaszerdahelyi Területi Választmányának legmagasabb kitüntetését, a Csallóköz Kultúrájáért Díjat.
Kedves Éva, engedd meg, hogy elsőként gratuláljak, a munkádat értékelő magas Csemadok kitüntetéshez, Több évtizedes munkáddal, régiónk, Szövetségünk, nemzetünk érdekében kiérdemelted. Viseld még sokáig, egészségben!

Varga László laudációja

KategóriaCsallóköz Kultúrájáért Díj
TelepülésNagymegyer [Veľký Meder]
Év2016
Rövid URL
ID74174
Módosítás dátuma2020. június 12.

Hibát talált?

Üzenőfal