Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye

Szamos Zsuzsanna

Szamos Zsuzsanna (Csemadok Közművelődési Díj) - 2017

1990-ben került a Csemadok Ajnácskői Alapszervezetének élére.
Gimnazistaként újságírónak készült, de közgazdász lett, közben mindig is a művészetek, a színház és az irodalom vonzásában maradt. Huszonöt éve gondoskodik arról, hogy Ajnácskő és a környező falvak lakosai értékes kulturális programokon vehessenek részt, erősítse magyarságtudatukat.
A rendszerváltást követően nem kis feladat volt új embereket megnyerni, elérni, hogy ellenszolgáltatás nélkül, szabadidejüket feláldozva tegyék a dolgukat a szövetségben. Szamos Zsuzsanna kitartása, csapatépítő munkája, fáradhatatlan, a vezetőség tagjait állandóan biztató és ösztönző tevékenysége meghozta gyümölcsét.
Elnöksége alatt újjáalakultak a falu népművészeti csoportjai. 12 éve szervezik a Váraljai fesztivált Ajnácskőn. Emléktáblát, kopjafát avattak, koncert- és színházlátogatásokat szerveztek, közben közönséget neveltek, ami napjainkban nem könnyű feladat. Gömör és Nógrád számos hagyományőrző csoportját és szólistáját mutatták be rendezvényeiken.
Fáradhatatlan munkájának érdeme, hogy olyan társulatok mutatkoztak be Ajnácskőn, mint a Szőttes Kamara Néptáncegyüttes, az Ifjú Szívek, a Komáromi Jókai Színház, a kassai Thália Színház, a Csavar Színház.
Vezetése alatt az ajnácskői alapszervezet a régió egyik legaktívabb alapszervezete lett. Regionális és országos szinten is több mint 20 évig vett részt a Szövetség munkájában. A Csemadok fennállásának 65. évfordulója alkalmából szervezett helyi ünnepségen így vallott a Szövetségről:
„Jóleső érzés számomra, hogy Önökkel együtt olyan szövetségnek köteleztem el magam, amelynek tagjai anélkül, hogy munkájukért fizetséget vagy elismerést várnának, ingyen és bérmentve, sokszor erős ellenszélben teszik a dolgukat anyanyelvünk, magyar kultúránk és magyar közösségünk megmaradása érdekében.”
Szamos Zsuzsanna 2016-ban adta át az elnöki stafétabotot fiatal utódjának, aki igyekszik megfelelni az elvárásoknak és tovább vinni az ajnácskői alapszervezetet az elődje által igényességgel, kultúránk, történelmünk és hagyományaink szeretetével kikövezett úton.

KategóriaCsemadok Közművelődési Díj
TelepülésAjnácskő [Hajnáčka]
Év2017
Rövid URL
ID88754
Módosítás dátuma2020. június 9.

Hibát talált?

Üzenőfal