Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye, a Felvidéki Magyar Értéktár kezelője

Méry Béla (Csemadok Életműdíj) - 2011

Méry Béla méltatása

Méry Béla 1940. október 21-én született a ma a Szenci járáshoz tartozó Félben. A felső-csallóközi településen járta ki az elemi és a polgári iskolát, itt tanulta a betűvetést és a számtant, s itt ismerkedett meg a természet törvényeivel is, hogy később maga oktassa mindezeket a kis nebulóknak. Miután 1958-ban leérettségizett a somorjai tizenegyéves középiskolában, 1960-ban a pozsonyi Felső Pedagógiai Iskolán szerzett matematika-fizika szakos tanítói oklevelet, és a katedra felé vette az irányt. Ekkor került Éberhardra, ahol generációk nőttek fel a keze alatt. Előbb tanítóként, majd 1963-tól igazgatóként nevelte, oktatta több falu magyar fiataljait. A teljes szervezettségű magyar tanítási nyelvű alapiskola Fél községbe való átköltöztetése után 1990-ig igazgatta a tanintézményt. Ezután még egészen a legutóbbi időkig is a kataderán maradt, és tanítóként, osztályfőnökként, tanulmányi versenyekre való felkészítőként igyekezett értelmet adni a magyar anyanyelvű oktatásnak.
Méry Béla az iskola falai közül kilépve is aktív volt. Közéleti tevékenységének legfőb színterét – bátran állíthatjuk – a Csemadok képezte.  Fél szülötteként Éberhardon telepedett le, s a Csemadok helyi szervezetének 1964-es megalakulásától kezdve bő három évtizeden keresztül vezetőségi tagja, éveken át alelnöke volt. Neki is köszönhető annak a sok-sok kulturális rendezvénynek a sikere, amelyre méltán büszkék az éberhardi magyarok, amelyek talán némileg hozzájárultak önazonosságuk megőrzéséhez, s amelyek ma is a terjeszkedésével fojtogató főváros halálos ölelése elleni védkezés legjobb eszközei. Méry Béla azonban még ennél is többet vállalt. Járási és központi szinten is tett a Csemadokért.  1979 és 1989 között a szenci, korábban a pozsony-vidéki járási elnöki posztot töltötte be, és tagja volt a Csemadok Központi Bizottságának is. Ez utóbbi testületben akkor vállalt szerepet, amikor a hatalom  az itteni magyarság derekának megroppantását tervezte az alternatív oktatás bevezetésével. Méry Béla és bátrabb társai azonban a mindenható pártközponttal is dacolva – és azonos platformra kerülve az illegális jogvédő bizottsággal, valamint az állhatatos szülőkkel – akkor ezt a veszélyt elhárították, bizonyítva, hogy számukra a magyarságuk megőrzése mindennél előbbre való.
Méry Béla számára azóta is fontos a magyar identitás ápolása, ennek fontosságára volt tanítványait és azok gyermekeit sosem felejti el figyelmeztetni.
A mai napig lelkes résztvevője a Csemadok által szervezett helyi és járási kulturális rendezvényeknek. Nemrég töltötte be a 70. életévét. Meghajlok előtte tiszteletem jeléül.

KategóriaCsemadok Életműdíj
TelepülésÉberhárd, Éberhard [Malinovo]
Év2011
Rövid URL
ID39518
Módosítás dátuma2020. június 12.

Hibát talált?

Üzenőfal