Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye

Kusy Károly

Kusy Károly (Csemadok Közművelődési Díj) - 2018

Kusy Károly évtizedeken keresztül lelkesen fogta össze Udvard magyar ajkú közösségét. Szervezte az alapszervezet tagjaival közösen készített zenés műsorokat, előadásokat, illetve vendégszerepléseket is. A legnehezebb időkben segítette a járás munkáját, és lendítette fel az udvardi alapszervezetet.

Kusy Károlynak volt köszönhető, hogy Udvardon a Területi Választmány megrendezhette az első történelmi konferenciát a kitelepítések 50. évfordulója alkalmából Hazahív a harangszó címmel, melyen a helyi önkormányzat jóvoltából az első kitelepítési emlékművet is felavathatták. Azóta ezt a konferenciát helytörténeti fókusszal, Mérföldkövek elnevezéssel a mai napig minden év tavaszán megrendezik a településen.

Kusy Károly a magyar tanítási nyelvű alapiskola diákjainak gyakran adott teret tehetségük kibontakoztatására a rendezvényeken, így is példát mutatva a fiataloknak összefogásból, saját kultúránk tovább éltetéséből. Udvardon honosította meg a járási szavalóversenyeket. Mindennemű járási rendezvény támogatásában érdemei vannak. Az ő elnöksége alatt az udvardi szervezet létszámában is a legnagyobb szervezetek közé tartozott a járásban, és a legjobban működők egyike lett. 15 évig volt a szervezet élén, mint elnök. Ma is aktív tag, sőt a kiválóan működő férfi dalárda alapító tagja, és ma is közreműködője, igen nagy tekintélyt szerezve közösségüknek a járásban.

KategóriaCsemadok Közművelődési Díj
TelepülésUdvard [Dvory nad Žitavou]
Év2018
Rövid URL
ID108422
Módosítás dátuma2020. június 9.

Hibát talált?

Üzenőfal