Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye, a Felvidéki Magyar Értéktár kezelője

Gál (Brath) Erzsébet

Gál (Brath) Erzsébet (Csemadok Közművelődési Díj) - 2018

Gál (Brath) Erzsébet Gesztén született. Édesanyja Brath Margit, aki a magyar népművészet mestereként arra tanította, hogy a magyarsághoz hozzátartozik a népdal és a néphagyomány. Ez határozta meg Erzsébet egész életét.

A politikai viharok szüleit arra kényszerítették, hogy szlovák alapiskolába írassák, de az otthoni magyar légkör erősebb volt, így megtartva nemzetiségét még ma is aktívan dolgozik a zoboralji magyarságért, saját gyermekeinek pedig már biztosította az anyanyelven való tanulást. 1990-ben Gál Erzsébet lett a falu első polgármestere, több választási cikluson keresztül vezette a települést, mely sokat fejlődött ez alatt az idő alatt.

Gál Erzsébet jelenleg a Csemadok Gesztei Alapszervezetének elnöke, több mint egy évtizede aktív tagja a Csemadok Nyitrai Területi Választmányának, szervezője számos kulturális eseménynek, mozgatórúgója a helyi magyar kultúrának. A Csemadok mellett működő „Téliződ“ gesztei hagyományőrző női éneklőcsoport vezetőjeként népszerűsíti a zoboralji hagyományokat, és adja azt tovább az ifjabb generációnak. A „Téliződ“ tevékenységével őrzi a Gesztére oly jellemző archaikus éneklési módot. Megalakulásuk óta megszakítás nélkül működnek, több népdalversenyen és fesztiválon sikeresen szerepeltek, számos díjat is elnyertek.

A nemrégiben létrehozott Zoboralji Örökség Őrzői Hímző- és Viseletkészítő Műhely alapító tagjaként a népi minták felkutatásán is dolgozik. A népviseleteken lévő hagyományos mintákat őrzik így meg az utókor számára.

KategóriaCsemadok Közművelődési Díj
TelepülésNyitrageszte, Geszte [Hosťová]
Év2018
Rövid URL
ID108420
Módosítás dátuma2020. június 9.

Hibát talált?

Üzenőfal