Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye

Renczés Nóra

Renczés Nóra (Csemadok Közművelődési Díj) - 2018

Renczés Nóra Vágsellyén született, de négy éves korától Deákiban él. Az Ógyallai Építészeti Szakközépiskolába járt, az iskolai újság magyar részének főszerkesztője volt. Érettségi után a pedagógusi pálya mellett döntött. Tanított Zsigárdon és Negyeden, közben folytatta tanulmányait a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetemen, ahol pedagógusi diplomát szerzett. 1996-tól a Deáki Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola pedagógusa.

Mindig is azon fáradozott, hogy diákjai tehetségét fejlessze. Versmondó- és rajzkört vezet, kézműves táborokban a gyermekek alkotókészségét fejleszti. Bekapcsolja és felkészíti őket különböző szavalóversenyekre, mesefesztiválokra, rajzaikat pályázatokra küldi el. Így kapcsolódtak be a Csemadok által szervezett versenyekbe is. A Tompa Mihály Országos Verseny, az Ipolyi Arnold Mesemondó Verseny, a Ferenczy István Országos Képzőművészeti Verseny országos fordulóin rendszerint dobogós helyezésekkel végeznek tanítványai. Diákjai buzgón kutatnak a néphagyományok, szokások után. Munkáikkal részt vettek a Palóc Társaság által meghirdetett pályázatokon, ahol több díjjal, köztük 2017-ben a Magyar Kultúra Díjjal jutalmazták őket. A tavalyi évben a Kincskeresők – a helyi értékeket kutató diákok konferenciáján is arany minősítést szereztek. Több éve szervezi a költészet napja alkalmából a versmondó maratont.

Renczés Nóra aktív Csemadok tag, tanítványai sem hiányozhatnak a Csemadok és a község által szervezett rendezvényekről. Munkássága, elhivatottsága, lelkesedése példaértékű.

KategóriaCsemadok Közművelődési Díj
TelepülésDeáki [Diakovce]
Év2018
Rövid URL
ID108424
Módosítás dátuma2020. június 9.

Hibát talált?

Üzenőfal