Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye

Hecht Anna (Csemadok Közművelődési Díj) - 2014

1949.július 24-én született Tejfalun. Dunaszerdahelyen érettségizett 1967-ben, ekkor vált CSEMADOK taggá, a magyar tanítási nyelvű középiskola irodalmi és zenei műsorainak szereplőjeként. Egyetemi tanulmányainak idején Pozsonyban a József Attila- klubnak és az Operabarátok Társulásának aktív tagja. 1972-ben a Pozsonyi Comenius Egyetemen megszerzett tanári diplomával matematika-fizika szakos tanárként kerül a Somorjai Magyar Tannyelvű Gimnáziumba, ahol – annak ellenére, hogy a középiskolákban nincs ének-zene óra  leánykart alapít, felkeltve ezzel Szíjjártó Jenő szlovákiai magyar zeneszerző érdeklődését is.

Elvégezte a Kecskeméti Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézet karvezetőképző, és Budapesten a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem egyházzenei tanfolyamát. 1973-tól tagja a Pokstaller László által 1972-ben alapított Somorjai HíD Vegyes Karnak.  A  kórusnak 2000-ig énekese és  szólamvezetője, majd az alapító karnagy. halála után 2000-től kezdve karvezetője és karnagya. Mind a mai napig összefogja  az énekelni szerető, nemzeti hagyományait és zenei anyanyelvét ápolni kész, más nemzetek és kultúrák zenei kincseit befogadó, énekkel és zenével hidakat építő felnőtt amatőr énekeseket, nemcsak Somorjáról, hanem Somorja környékéről is.  Vezetésével a Somorjai Híd Vegyes Kar háromszor szerepelt a szlovákiai magyar kórusok háromévenként megrendezett versenyén, a Galántai Kodály Napokon. Kétszer ezüstkoszorús és 2005-ben aranykoszorús minősítést nyertek.

1989-től tagja a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusának, ahol jelenleg is azon fáradozik, hogy a szakmai műhelyként is komoly küldetéssel bíró kórus áldatlan anyagi helyzete és társadalmi megbecsülése végre megoldódjon.

A kilencvenes évektől aktív szerepet vállalt a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségében. 1993-ban választják az Országos Elnökség tagjai közé, 1996-tól országos alelnök, közben 1996-tól 1999-ig a Dunaszerdahelyi Területi Választmány elnöke. SzMPSz Országos Elnöksége a magyar iskolák érdekében kifejtett tevékenységéért Hecht Annát 2005-ben a Felvidéki Pedagógus Díjban részesítette.   1999–től négy éven át tagja a Szlovák Köztársaság Kormánya által működtetett Nemzeti Kisebbségek és Etnikai Csoportok Tanácsának. Somorja Város Képviselőtestületének tagjaként az 1990-1994-es választási időszakban az oktatási és kulturális bizottság elnökének feladatkörét látta el, az 1998-2002-ig terjedő választási időszakban pedig az oktatásügyi és vallásügyi bizottságban, valamint a sport-és kultúrügyi bizottságban tevékenykedett.

A 2001-ben megalapított Somorja és Vidéke Kulturális Társulásban az anyanyelven való művelődés fontosságát, az anyanyelv ápolását hangsúlyozó programok vezetője.

 

KategóriaCsemadok Közművelődési Díj
TelepülésSomorja [Šamorín]
Év2014
Rövid URL
ID54842
Módosítás dátuma2020. június 9.

Hibát talált?

Üzenőfal