Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye, a Felvidéki Magyar Értéktár kezelője

Horkay Andor

Horkay Andor (Csemadok Közművelődési Díj) - 2014

Horkay Andor, a bodrogközi református lelkész elsőszülött fia Zemplén községből származik. Jelenleg Nagyidán él, ahol feleségével együtt megérdemelt nyugdíjas éveit tölti.
Már ifjú korától tevékenyen bekapcsolódott a hazai magyar közéletbe. Ezt a hatékony és áldozatkész tevékenységet értékelte a Csemadok Országos Tanácsa és Elnöksége, amely a Fábry Emlékbizottság javaslatára a Fábry díjat a Horkay családnak adományozta, a szlovákiai magyar nemzetrész közművelődése, népművészete és önazonosságtudatának megtartása terén kifejtett több évtizedes példamutató tevékenységéért. És ennek a népes, példamutató és aktív családnak ő is tagja.
A Horkay család (időközben 73 főre szaporodtak) 1972 óta szülőfalujukban, Zemplénben évente rendszeresen összejönnek, találkoznak, és sátoroznak a Bodrog partján. Zemplénben, szüleik sírjánál emlékoszlopot állítottak a következő felirattal: “Őseidnek szent hitéhez, nemzetséged gyökeréhez, testvér, ne légy hűtlen soha!”
Horkay Andor, mint pedagógus, a Nagyidai Magyar Tannyelvű Alapiskolában példamutatóan nemzedékeket nevelt fel és oktatott. A családban természetes volt, hogy mindkét lánya pedagógiai pályára lépett és a hazai magyar oktatás terén magyar tannyelvű iskolákban tevékenykednek. Unokái is aktívan bekapcsolódnak a hazai magyar kulturális életbe. A legfiatalabb unokája, Benko Fruzsina, két évvel ezelőtt egyedüli felvidéki szólistaként sikeresen szerepelt a magyarországi Fölszállott a páva nemzetközi vetélkedőn.
Horkay Andor az 1960-as és 1970-es években irodalmi színpadot vezetett. Fáradságot nem ismerve egyik állandó szervezője volt az idén immáron a 60-dik alkalommal megrendezett Nagyidai Dal- és Táncünnepélynek, valamint az 1848/49-es magyar szabadságharc és forradalom évfordulójára rendezett helyi emlékünnepségnek. Horkay Andor több mint fél évszázada a csemadokosok nagy családjának tagja, több, mint négy évtizede a Csemadok Nagyidai Alapszervezet vezetőségi tagja, amelynek nyolc éven át ő volt az elnöke. Nyugdíjas éveiben is aktívan kiveszi részét a kulturális tevékenységből.

KategóriaCsemadok Közművelődési Díj
TelepülésNagyida [Veľká Ida]
Év2014
Rövid URL
ID54843
Módosítás dátuma2020. június 9.

Hibát talált?

Üzenőfal