Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye, a Felvidéki Magyar Értéktár kezelője

Demko András

Demko András (Csemadok Közművelődési Díj)

Demko András 1958. május 3-án született Nagyidán. Alapiskolai tanulmányait a helyi magyar tannyelvű alapiskolában végezte. Itt fedezték fel érdeklődését és tehetségét a versmondás, a néptánc, és népdalolás terén. Ennek kibontakoztatásában segítették tanárai, elsősorban Bubenkoné Izsák Ildikó, Nemecné Bubenko Magda, valamint későbbi osztályfőnöke Jasaňné Oros Szerényke. 1973-1977 között a kassai magyar ipariskola erősáramú osztályának volt a diákja, majd erősáramú mérnöki diplomát szerzett a kassai műszaki főiskolán. A csemadokosok nagy családjába még iparistaként lépett be, 1973-ban lett a Csemadok tagja. 1974 tavaszán jegyezték be nevét először a Nagyidai Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes próbáit látogatók névsorába. 1974-1993 között az Ilosvai Néptáncegyüttes tagja, szólótáncosa és énekese, 1986-1993 között Ilosvai Néptáncegyüttes szervező vezetője, illetve igazgatója.

1989-2009 között számtalan pályázat megírásával próbált anyagi alapot biztosítani a rendezvények megtartásához, a táncünnepélyek megszervezéséhez, a hagyományőrzők működéséhez. 1999-ben a II. világháborúban elesett nagyidai hősök emlékművének felállítását szervezte meg az alapszervezet a önkormányzat hathatós segítsége mellett.

Jelen volt a Nagyidai Hagyományőrző Csoport megalakulásánál, amelynek 10 éven keresztül volt aktív tagja, ebből 4 éven át (2008-2012) szervező és művészeti vezetője is volt. Népdalénekléssel szólistaként az Ilosvai Selymes Péter Néptánccsoportban próbálkozott először. Két évvel ezelőtt a Bíborpiros szép rózsa országos népdalversenyen is elindult. 2013-ban a cekeházi Sivák Barnabás népdalaiból összeállított betyársors című népdalcsokorral a dunaszerdahelyi döntőbe jutott, ahol ezüstsávos besorolást szerzett.

48 évesen, 2006-ban vett részt első ízben a Tompa Mihály Országos Vers- és Prózamondók Versenyén. Az országos döntőben, Rimaszombatban, verskategóriában a 3. lett. Azóta szinte minden évben (2011-ben kimaradt) ott volt Rimaszombatban, ahol mindig dobogós helyen végzett. Legnagyobb sikerét 2009-ben könyvelhette el, amikor vers kategóriában az első helyet szerezte meg. A múlt évben 2012-ben prózában aranysávos második, az idén 2013-ban ugyanebben a kategóriában aranysávos harmadik helyezett.

2007-től tagja a szepsi Vox Columbellae Vegyeskórusnak.

Két ízben, 1987-1998 és 2005-2009 között elnöke volt a alapszervezetnek. Évtizedek óta a Csemadok Kassa-környéke Területi Választmány Elnöksége tagja. A Bódva-völgyében, a Kanyapta és a Hernád mentén működő Csereháti Népművészeti Egyesület egyik alelnöke. A Csemadokban végzett kiemelkedő és áldozatos munkájáért 1999-ben bronz plakettben részesült.

KategóriaCsemadok Közművelődési Díj
Rövid URL
ID54841
Módosítás dátuma2020. június 9.

Hibát talált?

Üzenőfal