Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye, a Felvidéki Magyar Értéktár kezelője

Csank Tímea

Csank Tímea (Csemadok Közművelődési Díj) - 2018

Rimaszombatban született, tanulmányai befejezése után, 1996-ban édesapja szülőfalujában, Détérben kapott nevelőnői munkát. Bekapcsolódott a falu kulturális életének szervezésébe. 2006-ban lett a Csemadok alapszervezetének tettrekész elnöke, akinek köszönhetően újjáéledt a szervezeti és kulturális élet a községben. Minden rendezvény szervezéséből aktívan kiveszi a részét. Kreativitása, tettrekészsége, vidámsága magával ragadó. Falujában asszonykórust alapított, mely a mai napig a vezetésével működik. A csoporttal megelevenítették már a régmúlt idők szüreti-, lakodalmi szokásait, a betlehemezést, a regruták rukkolását. Ünnepi kézműves foglalkozásokat tartanak a détéri gyerekeknek. Vezetése alatt kétszer is otthont adtak már a Bíborpiros szép rózsa népzenei vetélkedő országos elődöntőjének, s a Gömöri Magyarok Kulturális Ünnepélyének is. Tímea hamar megtalálta a falusi élet szépségeit, s a hangot is az itt élő emberekkel, így szívesen látják otthonaikban, amikor az ózdi Művésztanya vezetőivel házról-házra járva kutatja a Barkóság szövés- és hímzésmintáit.

Csank Tímea 2012-től a Csemadok Rimaszombati Területi Választmányának és a Tompa Mihály Országos Verseny szervezőbizottságának tagja.

Jelenleg a Rimaszombati Tompa Mihály Alapiskolában dolgozik, ahol a tanításhoz, neveléshez igyekszik méltóképpen társítani a számára oly fontos népi kultúrát is. Csank Tímea hobbija az éneklés és a kerámiakészítés. A kultúra tehát szerves részévé vált életének, s ebben férje, s fiai mindig támogatják. Úgy érzi, hogy ebben a kis faluban megtalálta gyökereit, s a hagyományok ápolásában megtalálta önmagát.

KategóriaCsemadok Közművelődési Díj
TelepülésDétér [Gemerské Dechtáre]
Év2018
Rövid URL
ID108418
Módosítás dátuma2020. június 9.

Hibát talált?

Üzenőfal