Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye, a Felvidéki Magyar Értéktár kezelője

Pék Éva (Csemadok Életműdíj) - 2017

1948-ban született Vízkeleten. Tanítócsaládból származik.
Általános iskoláit Vízkeleten és Hidaskürtön végezte, majd a Galántai Magyar Tanítási Nyelvű Általános Műveltséget Nyújtó Középiskolában érettségizett.
1971-ben diplomázott. Nyitrai Pedagógiai Főiskola magyar nyelv és irodalom-szlovák nyelv és irodalom szakán. 1977-1979-ben ugyanitt posztgraduális tanulmányokat folytatott.
A főiskola elvégzése után Tallóson, a Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskolában tanított 2013-ig, nyugdíjaztatásáig. A nevelő-oktatói tevékenység mellett 42 évig vezette az iskola diákkönyvtárát és krónikáját, s megalakulása óta a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége iskolai szervezetének elnöke volt.
Helyesírási, kiejtési versenyekre készítette fel tanulóit, akik az országos döntőkön Kassán, Rimaszombatban, Érsekújvárott, Pozsonyban és Magyarországon is sikeresen szerepeltek.
Járási szinten tagja (elnöke) volt a magyar és szlovák szekciónak, 15 évig szervezője és elnöke a Szép magyar beszéd kiejtési versenynek, 20 évig elnöke a Galántai Szabadidő Központ által koordinált Európa az iskolában fogalmazási verseny zsűrijének.
Dolgozott a pozsonyi székhelyű Pedagógiai Intézet magyar és szlovák szakbizottságában. A felső tagozat számára írt tankönyvek módszertani bírálójaként is tevékenykedett.
1971-től a Csemadok Vízkeleti Alapszervezetének tagja és csaknem 30 éve elnöke. Több mint 20 éve tagja a Csemadok Galántai Területi Választmánya Elnökségének. Több időszakon át tagja volt a Csemadok Országos Tanácsnak.
Tíz évig irodalmi színpadot vezetett szülőfalujában, 1971-től tagja a helyi énekkarnak, vezeti a szervezet krónikáját és szerkeszti a Vízkeleti Újságot.
A Csemadok megalakulásának 50. évfordulója alkalmából emlékplakettet, Tallós és Vízkelet község Önkormányzatától Polgármesteri díjat kapott. Tallós község díszpolgára.

KategóriaCsemadok Életműdíj
TelepülésVízkelet [Čierny Brod], Tallós [Tomášikovo]
Év2017
Rövid URL
ID88759
Módosítás dátuma2020. június 12.

Hibát talált?

Üzenőfal