Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye

avagy keresési javaslatok a népzene terén a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet adatbázisaiban

Mondd meg nekem, mit dalolsz, megmondom, ki vagy. A bennünk továbbrezgő dallamok és foszlányaik olyat vallanak felőlünk, amit semmi lélekelemzés nem hoz felszínre. Bevilágítanak a lélek rejtett zugaiba, ahova másképp nem férkőzhetünk. (Kodály Zoltán)
A Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet 2006-tól az intezet.sk illetve a csemadok.sk weboldalakon publikál folklór adatbázisokat. Ezek megismerését szolgálja (amelyeket Ág Tiborral együttműködve kezdett kiépíteni) a felvidéki magyar népzenei közösség szakmai segítése.

Keresési javaslat kilenc pontban:

1.a: – Népzenei Adatbázis, térképen:
https://csemadok.sk/ertekterkep/

Településekre bontva, a piros körre kattintva, a megjelenő ablakban a településen gyűjtött, és már az adatbázisba feldolgozott népdalok találhatók. A címsorra kattintva el lehet jutni az adatba, ahol a kotta (több esetben a hangzó) és szöveg mellett egyéb metaadatokat is találhat.

1.b: – Népzenei gyűjtések adatbázisa:
https://csemadok.sk/ertekterkep/

Azokat a településeket tartalmazza, ahol Ág Tibor vezetésével az 1950-es évek elejétől gyűjtések zajlottak. A piros körre kattintva a település mellett a gyűjtés időpontja, a gyűjtők találhatók. Ez alapján igényelhet a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet népzenei adattárából népdalokat.

2. – Publikációk: kattintson ide!

A 192 feltöltött publikációból 42 népzenei kiadványból válogathat.
Ezen kívül 16 néptánc kiadványt is talál: néptánc kiadványok, kattintson!
és 18 néprajzi kiadvány segíti a tájékozódásukat (megjegyezzük több kiadvány egyéb szakmai okok miatt kettős besorolást kapott).

3. – Felvidéki település-mustra:
https://csemadok.sk/intezet/kozmuvelodesi-adattar/felvideki-telepules-mustra/
A keresőbe beírja a település nevét, kattint, majd kiválasztja a települést, és újból kattint, ekkor jut be a település adataiba. Itt a településen gyűjtött népdalok mellett egyéb értékre is rábukkanhat, teljesebb képet kapva a népdalok „környezetéhez”.

4. – Szlovákiai Magyar Népzenei Adatbázis:
https://csemadok.sk/intezet/kozmuvelodesi-adattar/szlovakiai-magyar-nepzenei-adatbazis/
Jelenleg 2693 népdal közt kereshet különböző kategóriákban. Természetesen a térkép is megjelenik.

5. – a ZTI és a Csemadok korábbi gyűjtéseinek videótára:
https://csemadok.sk/intezet/kozmuvelodesi-adattar/zti-neptanc-adatbazis/
– a ZTI és a Csemadok korábbi gyűjtéseinek videótárát is böngészheti, több esetben hangzóval ellátva. Folyamatosan gyarapodó adatbázis.

6. – Zenetudományi Intézet Hangarchívuma:
https://hungaricana.hu/hu/adatbazisok/zti/
Ha még nem fáradt el a fenti adatbázisokban való keresésekben, figyelmébe ajánljuk a Zenetudományi Intézet Hangarchívumát, ahol nagyon sok felvidéki dallamot talál.

7. – Népi játékok adatbázisa: Ha érdeklődését felcsigáztuk, akkor kérem tekintsen bele a Népi játékok adatbázisába: https://csemadok.sk/intezet/kozmuvelodesi-adattar/nepi-jatekok/, ahol 1277 népi játékkal találkozhat. A böngészést itt is térkép segíti.

8. – Bereczky János: A magyar népdal új stílusa I-IV. Ráadásként fel szeretnénk ajánlani Bereczky János: A magyar népdal új stílusa I-IV. című publikációját (amelynek feldolgozásában intézetünk két szakembere is részt vett). A dallampéldák mutatóit, a gyűjtési helyek listáját, valamint a szövegkezdet-mutatókat pdf formátumban elektronikusan is keresheti. Megjegyzés: a publikáció az intézetben tanulmányozható, a dallamtárat igény alapján el tudjuk küldeni.)

9. – A népzenei adattár könyvtára, népzenei tanulmányok jegyzéke: https://csemadok.sk/intezet/kozmuvelodesi-adattar/nepzenei-adattar-konyvtara/ – a weboldalon 988 népzenei kiadvány adatai közt kereshet, a https://csemadok.sk/intezet/kozmuvelodesi-adattar/nepzenei-tanulmanyok-jegyzeke/ – 1217 népzenei tanulmányadatai közt válogathat. Amennyiben nagyobb érdeklődést tanúsít, igénye esetén másolatban el tudjuk küldeni.

Rövid URL
ID117248
Módosítás dátuma2020. január 12.

Hibát talált?

Üzenőfal