Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye

45. Duna Menti Tavasz – felhívás, 2020

45. Duna Menti Tavasz – felhívás, 2020

A Csemadok Országos Tanácsa megbízásából a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet – a Duna Menti Tavasz országos gyermek báb- és színjátszófesztivál főszervezőjeként – társrendezőivel, Dunaszerdahely Önkormányzatával, a Dunaszerdahelyi Csaplár Benedek Városi Művelődési Központtal közösen meghirdetik a 45. DUNA MENTI TAVASZ seregszemlét.

A verseny jellemzése:
Az amatőr gyermekbábozás és színjátszás a csoportok és egyének (bábszólisták) egész évi alkotó tevékenységének bemutatkozása a bábjátékos, színjátszó és szerkesztett játékok kategóriában (a szerkesztett játék minden olyan előadás, amely különböző műfajú művek önálló egységgé szerkesztésével készül és valósul meg, pl.: mozgásszínház, irodalmi színpad, pódiumjáték, dramatikus népi játék, illetve ezek ötvözete).

A VERSENY KATEGÓRIÁI:
– bábjátékos kategória, csoportok és szólisták részére
– színjátszó kategória
– szerkesztett játékok kategória.
(A szerkesztett játék minden olyan előadás, amely különböző műfajú művek önálló egységgé szerkesztésével készül és valósul meg, pl.: mozgásszínház, irodalmi színpad, pódiumjáték, dramatikus népi játék, illetve ezek ötvözete).

A VERSENY FORDULÓI ÉS IDŐPONTJAI:

Válogató fesztiválok és rendezőik:
Csemadok területi választmányok: Érsekújvári – Lévai járás, Tornalja
Más intézmények: Komáromi Művelődési Központ, Bodrogközi- és Ung-vidéki Kulturális Központ (Latorca Menti Tavasz), Nyárasdi Művelődési Ház
Előzetes helyszínek: Komárom, Királyhelmec (Latorca Menti Tavasz), Tornalja,  Ipolyság, Nyárasd
A regionális fesztiválok, és a válogatások időpontja: 2020. május 2-14.
Országos döntő helyszíne, időpontja: Dunaszerdahely, 2020. június 2-5. (kedd-péntek)

JELENTKEZÉS határideje: 2020. március 10.
Jelentkezni kizárólagosan elektronikus úton, az alábbi linken lehet: klikkeljen ide!

A verseny értékelésének módja:
A verseny országos döntőjének zsűrijét a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet szakcsoportjának javaslata alapján a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézetének igazgatója nevezi ki. A zsűri összetétele: hazai magyar szakemberek, magyarországi, szlovák és külföldi szakemberek. A külföldi szakembereket a társintézmények (Magyar Színjátékos Társaság) javaslata alapján választja ki a programbizottság. A társintézmények felkérésére a zsűri rangos színjátszó fesztiválokra delegálhat csoportot (Weöres Sándor SZF, stb.).
A verseny regionális döntőjének zsűrije két részből áll:
– a központi (országos) válogatóbizottság
– és a régió által javasolt zsűri.
A válogatóbizottságot a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet igazgatója nevezi ki. A regionális döntők zsűrijét az illetékes területi választmány javaslata alapján a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet delegálja. A regionális döntőkön a zsűri tagjaként részt vehet más rangos fesztivál (Magyar Drámapedagógiai Társaság, Magyar Színjátékos Társaság) egy tagja, aki a regionális fordulók után a hazai zsűritagokkal közösen javaslatot tesz a Weöres Sándor országos színjátszó fesztiválon szereplő színjátszó csapatra.

A TOVÁBBJUTÁSI KULCSOK MEGHATÁROZÁSA a regionális versenyekről:
helyezések kategóriánként,
– a regionális versenyről az első helyezett jut tovább az országos döntőbe,
(a zsűrinek módjában áll nem kiadni az első helyet, illetve a verseny színvonalától függően több csoportot is továbbjuttatni a szakmai, regionális elvei alapján, a gazdasági elvek betartásával),
– a talon, az a helyzet egy regionális fesztiválon, amikor a többi fesztivál helyezettjeinek nem ismerete teszik függővé a továbbjutást, a válogatás befejezésekor a programbizottság dönti el a továbbjutást.

MEGHIRDETETT DÍJAK, HELYEZÉSEK:
Regionális versenyek:
A Művelődési Intézet emléklapot biztosít a válogatófesztiválokra. A Csemadokon kívüli válogatófesztiválok rendezői, akik fesztiváljukkal csatlakoztak a DMT-hoz, a zsűri értékelése alapján, további saját díjat, oklevelet adhatnak ki.
Az országos döntő díjai:
– A tehetséges csapat díja
 A következő évfolyamra biztosítja egy kezdő, de tehetséges csoport részvételét az országos döntőben. A válogatás lezárása után a válogatóbizottság tagjai javasolják, és az országos döntő eredményeinek hirdetésében ismertetik.
Dusza István díj
(a mozgalomban elért eredmények alapján, egyéni díj), évente egy adható ki báb vagy színjátszó kategóriában. Javaslatot egyének és jogi személyek tehetnek, 2019. április 30-ig, a válogató fesztiválok zárásáig. A javaslatnak tartalmaznia kell a javasolt személy szakmai életrajzát, a mozgalomban elért eredményeit. Döntést a főrendező színházi és bábozó szakmai szekciói hoznak. A díjat az országos döntő eredmény-hirdetésében ismertetik.
Szakmai díjakaz országos döntő díjai (kategóriánkként) minősítések:
– A csoportok az arany- ezüst- és bronz sávok minősítést kapnak, amelynek odaítéléséről a zsűri dönt
– Az aranysávos minősítésben egy fesztiváldíj (fődíj), adható ki.
– Rendezői díj
(A zsűri a szakmai védnökkel való egyeztetés után egyéb díjakat is kiadhat.)

A fesztivál bizottságai:
Az országos döntő főszervezője főbizottságot, szervezőbizottságot alakít, amelyek szervesen együttműködnek a programbizottsággal.
A járási versenyek, az országos elődöntők szervezői együttműködnek a főszervezővel.

A fesztivál eredményei:
A fesztivál eredményeit a főszervező a sajtóban, az Intézet és a Csemadok honlapján teszi közzé.
A verseny zárása után a Csemadok Országos Elnökségének jelentést készít, amely tartalmazza a verseny lefolyását, pontos programját, a résztvevő csoportokat, egyéneket, a kísérőprogramokat, a gazdasági beszámolókat.

ELÉRHETŐSÉGEK:
Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet, Dunaszerdahely
P.O.BOX 16.. Bacsákova 240/13. 929 01 Dunajská Streda
tel.: 031/552 24 78, mobil: 0905/358 529, e-mail: dmt@csemadok.sk

A versenyszabályzat letölthető a www.intezet.sk és a www.csemadok.sk honlapról.

Szakmai tanácsadás:
Szabó Csilla (zabola@gmail.com, mobil: 0908 611 368)
Mgr.art Kecskés Marika (marika@anderle.sk, mobil: 0905 746 618)

Rövid URL
ID117049
Módosítás dátuma2020. január 5.

Hibát talált?

Üzenőfal