Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye

Vetélkedő a hungarikum mozgalom népszerűsítése érdekében

Vetélkedő a hungarikum mozgalom népszerűsítése érdekében

A Lakiteleki Népfőiskola – a Magyar Országgyűlés, a Hungarikum Bizottság és a Nemzeti Művelődési Intézet támogatásával – a tavalyi évet követően újra meghirdette vetélkedőjét a hungarikum mozgalom népszerűsítése, valamint nemzeti értékeink megismertetése érdekében. A játékos vetélkedőre a Kárpát-medencei általános iskolák 7. és 8. osztályában tanuló diákok és felkészítő tanáraik jelentkezhettek. A bejelentkezett csapatok száma: 242 volt, a Kárpát-medencei elődöntőbe jutott csapatok száma a feladatok beküldése alapján (személyiség és étel + kvíz) 15 csapat volt.

A Lakitelken 2019. május 23-24-én rendezett elődöntőn a BÁTKAI ÉRTÉKmentők: Ferencz Edina, Hencz Bálint Péter, Nagy Valentina, Gyurán Ágnes felkészítő tanár vezetésével az 5. helyezést értek el. A döntőben, ahova 8 csapat jutott be, a 6. helyen végeztek.
A 9. helyen a Csicsói Alapiskola csapata végzett Nagy Editke tanárnő vezetésével, a csapat tagjai: Balázs Zsófia, Győri Barbara, Németh Annamária.

Ahogy Gyurán Ágnes mesélte a döntő után:

Házi feladatként a csapatnak elő kellett készíteni egy hungarikum bemutatását. Mi a hízott libából készült ételeket választottuk, mert a libatartásnak errefelé is volt, és van hagyománya. A bemutatóba beleszőttük a Pósa Lajos és Varga Antalról szóló libamájas történetet is, amely alapját képezte a tavalyi falusi fesztiválunknak.
El kellett készíteni egy “hungarikum-javaslatot”. Mi Pósa Lajos nemzetnevelő szolgálatát és Az Én Ujságomat ajánlottuk a bizottság figyelmébe.
Be kellett mutatni egy helyi tárgyat. Mi a Bátkai Települési Értéktár emblémáját és az azon található kis mintát mutattuk be, amit egy régi úrvacsorai terítőn találtunk meg. A vetélkedő alatt volt kvíz és képfelismerő játék is.

Nem volt könnyű, hisz nyolcadikosoknak voltak előkészítve a feladatok.
A csapatunk viszont állta a próbákat. Nagyon ügyesek voltak!

Bödők Károly

Rövid URL
ID108426
Módosítás dátuma2019. június 5.

Hibát talált?

Üzenőfal