Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye

Négy határon át vetélkedő Lakiteleken

Négy határon át vetélkedő Lakiteleken

A Négy határon át elnevezésű interaktív, honismereti, többfordulós verseny a külhoni értékek megismertetését és az értéktárak bővítését tűzte ki feladatául. A Kárpát-medencei Közművelődési Kerekasztal alapítói (a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet Lendva, az Erdélyi Magyar Közművelődésügyi Egyesület), az NMI Művelődési Intézet és az Erdélyi és Kovászna Megyei Értéktár Bizottság által meghirdetett verseny célja az volt, hogy közelebb hozza a fiatalokhoz a határon túli értékeket, emlékhelyeket, személyiségeket. A Kárpát-medencében élő magyarság különböző szemléletét, más-más rendszerét kellett összehangolni ahhoz, hogy mindenki számára élvezetes, hasznos munkafolyamat induljon el. A vetélkedő a HUNG 2018 pályázat támogatásával valósult meg, melyet az Agrárminisztérium Hungarikum főosztálya írt ki.

A felvidéki elődöntőt Huszár László, a muravidékit Štampach Miha, vajdaságit Virág Kiss Anita, az erdélyit pedig Szőts P. Zsuzsa koordinálta. Munkájukat segítette Gondi Martina, Soós Mihály, Kepe Kocon Lili, Vázsonyi Csilla, Rancsó Andrea, a Kovászna Megyei Művelődési Központ és az EMKE.  Az országos döntőkből az első három helyezett csapatok jutottak tovább. A Kárpát-medencei megmérettetésre, Lakitelekre így 12 csapat érkezett. A május 20-ai „nagydöntő” feladatai több blokkból álltak: többek között a Hungarikumokkal kapcsolatos igaz-hamis játék, puzzle-kirakó, dramatizációs játék, Kahoot-online kvízjáték színesítette a programot. A versenyző csapatoknak 5 percben egy-egy helyi értéket is be kellett mutatniuk, melyhez prezentációt is készíthettek. A zsűrinek – Dimény Haszmann Orsolya Erdélyből, Vázsonyi Csilla Vajdaságból, Kárpáti Árpád az NMI-től Budapestről, Horváth Zsolt a Lakiteleki Népfőiskolától, Soós Mihály Muravidékről, Rancsó Péter a Felvidékről – egyáltalán nem volt könnyű dolga, hiszen az ötletes, kreatív és szép előadások mellett, vicces feladatmegoldásokkal is találkoztak. Így, amíg a gyerekek az egész napos versenyzés után a fürdőzés örömeit tapasztalhatták meg, addig az „Értékes Értékelők” szorgalmasan számolták a csapatok pontjait, s osztották el a tengernyi ajándékot, mely a Lakiteleki Népfőiskola könyvcsomagjával is bővült.

Szoros verseny alakult ki, az első három helyet pedig felvidéki, vajdasági és muravidéki csapat vihette haza. A három Dia Felsőszeliből a képzeletbeli dobogó legfelső fokára állhatott. Lénárt Dóra, Vankó Izabella, Dobrí Anita összeállítású csapat (felkészítőjük Nogely Mónika tanárnő) az Útra, kamasz! elnevezésű 1 hetes nyári táborozáson is részt vehetnek. Második lett a vajdasági Tiszavirág csapat, mely Zentáról jött, csapattagjai Barna Emília, Csáki Márton és Szarka Kitti voltak, valamint kiegészültek Bognár Anka drukkerjátékossal. Felkészítőjük Kormányos Katona Gyöngyi volt. A harmadik díjat pedig a muravidéki Lepkék csapata vihette haza Lendvára, csapat tagjai Sabo Fiona, Gönc Júlia és Gor Ališa voltak.

Huszár László, a 4határos vetélkedő szellemi atyja, sajnos egészségügyi okokból nem tudott részt venni a többnapos vetélkedőn, de a szervezők állandó kapcsolatban voltak vele, így vele együtt örülhettünk a sikeres lebonyolításnak.

Elindultunk egy úton, melynek egy szakasza most véget ért. Nem volt könnyű, de folytatódhat az „építkezés”. Hiszen láthattuk, hogy van rá igény, van értelme. Jó volt együtt lenni, megismerni, közelebb kerülni egymáshoz. Jó volt közösen megélni a szép pillanatokat. Együtt voltunk, együtt vagyunk, s bízunk abban, hogy együtt is maradunk (nem csak) Négy határon át!

A szervezők mindenkinek köszönik a támogatás és a segítséget!

Rancsó Andrea

Rövid URL
ID108363
Módosítás dátuma2019. május 24.

Hibát talált?

Üzenőfal