Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye

Véget ért a 4. Szlovákiai Magyar Könnyűzenei Szemle

Véget ért a 4. Szlovákiai Magyar Könnyűzenei Szemle

A gútai túlontool utazhat a budapesti döntőre


A győztes túlontool (B-J: Gőgh „Vadas” Bence – gitár, vokál; Gőgh oggy” Ákos – dobok; Marosi Csitrik” Róbert – rap, ének; Tóth Tócsa” Csaba – basszusgitár)

2018. szeptember 8-án a dunaszerdahelyi Csaplár Benedek Városi Művelődési Központban a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet főszervezésében és a SZMAZE illetve a művelődési ház társszervezésében rendezték meg a 4. Szlovákiai Magyar Könnyűzenei Szemlét, ami a Kárpát-medencei Öröm a Zene tehetséggondozó program felvidéki állomása.

A délelőtti órákban a szólisták a Bertók István és Bertók Tóth Katalin vezette Black & White session zenekarral próbálták össze műsorukat, akik már másodszor vállalták, hogy közreműködnek a Szemlén, így a döntőn minden előadó élőben játszhatott.

Az ebédszünetet követően kis csúszással Nagy Tibor műsorvezető köszöntötte a lelkes zenebarátokat és bemutatta a hattagú szakmai zsűrit, melynek tagjai a következők voltak:
Kovács Ákos Dadan, a Hangfoglaló Program delegáltja, zenei manager, koncertszervező
Molnár Gábor, a Hangfoglaló Program delegáltja, a Gold Record zenei menedzsment ügynökség ügyvezetője
Hudák Tibor, a Peron Music Alapítvány ügyvezetője
Skokan Horváth Tímea, a Felvidéki ÉnekFaktor főszervezője, a Csemadok Érsekújvári Alapszervezetének tagja
Szabó Ádám Gila zenész, zeneszerző, a Gila Studio tulajdonosa
Puha József, a Pátria Rádió zenei szerkesztője, a zsűri elnöke


A 4. Szlovákiai Magyar Könnyűzenei Szemle szakmai zsűrije (B-J: Skokan Horváth Tímea, Puha József, Hudák Tibor, Kovács Ákos Dadan, Szabó Ádám Gila és Molnár Gábor)

Elsőként a pozsonyi Kobold állt színpadra gyermekműsorával. A zenekar már jól ismert az óvodások és a kisiskolások körében, és törzsközönségük ugyan most hiányzott, de Balla Igorék derekasan helytálltak az „idősebbek” között is, sőt, az öniróniával sem álltak hadilábon. Őket követte a tavalyi győztes, a farnadi Estendøn, akik hegedűse idén sajnos nem tudott velük tartani, de így is kimagasló produkciót hallhattunk a Kaszmán-Saróka Liliána vezette csapattól. Göbő Anna és édesapja, Göbő Sándor ezúttal nemcsak versmegzenésítéseket, hanem teljes egészében saját dalokat is előadtak. Gazdag vokálokkal, szépen hangszerelt szerzeményeikkel szinte a maximumot hozták ki a duó felállásból. A 16 éves Slávik Berni korát meghazudtolva teljesen saját kútfőből fakadó, angol nyelvű, érett műsorral állt színpadra egy szál gitárral. Maga a produkció ugyan még nem volt kiforrott, de az irány jól hallható. A sárói EKG rap duót két 15 éves srác Birdáč Samuel és Baraňai Gyula alkotja. Két szerzeményt adtak elő, egyiket a Black & White kísérte. Főleg dalszövegeik méysége fogta meg a zsűrit és a közönséget. Haizok Melinda 4 saját szerzeményt adott elő Bertók Pityuékkal. Melinda dalai sokkal plasztikusabban szólaltak meg a session zenekar kíséretében, ami az énekesnő kiállásán is megnyilvánult, nagy élvezettel énekelt, azonban a zsűri kissé elmarasztalta őt a hamiskás hangok becsúszása miatt. Őt a helyi énekes raper Senel követte, aki rajongókat is bevonzott a kultúrházba. Profizmusával és flegma előadásmódjával érdekes színfoltja volt a programnak, ezt még azzal is tetézte, hogy a második dal közepén megállította a Black & White zenekart, mondván nem azt játsszák, amit előtte elpróbáltak. Ez a momentum nemcsak a közönséget, hanem még a zsűrit is megosztotta. Vörös Áron dobos szólistaként szintén kuriózumnak számított. Három külföldi előadó szerzeményét (Mark Ronson feat. Bruno Mars – Uptown Funk; Led Zeppelin – Whole Lotta Love; Ray Charles (Elvis Presley) – I Got A Woman) adta elő, nem is rosszul. A frissen alakult kürti Pálmafunk egy helyi „supergroup”; energikus, 90-es évek elejének seattle-i zenekarokat idéző műsoruk a közönség és a zsűri körében is tetszést aratott. A füleki Hajni és a fiúk etno dzsessz produkciója profikat megszzégyenítő módon hasított az éteren keresztül, a virtuóz szólókkal gazdagon díszített három dal azonban nem volt öncélú magamutatás, hanem érzelmileg is megérintette a jelenlévőket. A gútai túlontool modern, minimalista, ám mégis ütős, feszes stílusa a komoly mondanivalóju rap betétekkel és az egyszerű, de hatásos refrénekkel szintén sikert aratott. Zárásként a dunaszerdahelyi Szuperzöld muzsikált. A tapasztalt muzsikusok szarkasztikus összekötő szövegekkel tarkították húzós alapokon nyugvó, modernebb stílusú metal zenéjüket. Pontosan előadott lüktető ritmusú dalaikhoz a dalszövegeik komoly és komor témákat feszegetnek, bár az irónia ezekben is megjelenik.

A szakmai zsűri döntésének kihirdetéséig alatt a budapesti Soundflash Memory nevű modern rock csapat muzsikált.

Mivel a mezőny zenei palettája nagyon színesnek bizonyult, ráadásul zömmel igen színvonalas produkciókat láthattunk-hallhattunk, így az előzetes latolgatások alapján 4-5 előadó is esélyes volt a győzelemre. Végül a következő három zenekar jutott fel a képzeletbeli dobogóra:

1. túlontool
2. Estendøn
3. Szuperzöld

A végső sorrend ismeretében világossá vált, hogy az Öröm a Zene budapesti döntőjébe – amely versenynek Kelet-Közép-Európa legnagyobb hangszerkiállítása, a Budapest Music Expo ad otthont a Hungexpo területén 2018. október 5. és 7. között – a túlontool zenekar jutott. Az Öröm a Zene döntőjében a fődíj 3 millió forint (1.000.000.- Ft értékű hangszer és hangtechnikai eszközbeszerzés, valamint a Hangfoglaló Program által felajánlott szintén magas összegű értékű támogatás, amelyet a győztes lemezanyag és videoklip készítésre fordíthat).

A rendezvényen sok egyéb díjat is kiosztottak:

 • A Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet díját a legjobb énekesnek és hangszeresnek Huszár László adta át Kaszmán-Saróka Liliánának illetve Vörös Áronnak.
 • 1 dal komplett rögzítését, keverését és a mastering elkészítését, illetve az ezzel járó produceri munkát Szabó Ádám Gila biztosítja a galántai Gila Studióban a Pálmafunk számára, amely zenekar ezen kívül egy éves kiemelt médiaszereplést is nyert a SZMAZE facebook csoportjában Lacza Gergely jóvoltából.
 • Takács László Taki jóvoltából a budapesti AProStudióban rögzíthet 3 dalt nyers változatban Slávik Berni, Vörös Áron pedig 6 dal dobsávját rögzítheti. Továbbá a két nyertesen kívül az összes többi fellépő számára 20% kedvezményt biztosít az AproStudio.
 • Schmiedl Tamás „Smici” jóvoltábol 3 vagy több dal rögzítése esetén 1 dalt ingyen, komplett elkészít a soproni MD Stúdió a Szuperzöldnek.
 • Senellel 5 perces zenés portréműsort készít a DSTV, vagyis a dunaszerdhelyi városi televízió.
 • A Peron Music Alapítvány és Hudák Tibor jóvoltából automatikus részvételi lehetőséget nyert a tatabányai Peron Music Tehetségkutatón az Estendøn.
 • Exkluzív bemutatkozási lehetőséget nyert a Pátria Rádióban Puha József jóvoltából a Hajni és a fiúk, az EKG, továbbá Göbő Anna és Sándor.
 • A Gold Record díja Molnár Gábor jóvoltából: a túlontool felléphet a magyarországi Szupernem zenekar előtt.
 • A Csemadok Érsekújvári Alapszervezetének valamelyik rendezvényén Skokan Horváth Tímea jóvoltából fellépési lehetőséget nyert az Estendøn.
 • Kiemelt média megjelenést nyert az ATEMPO.sk zenei hírportálon az 1. helyezett túlontool és a legegyedibb produkciót nyújtó Kobold Zaťko Ervin jóvoltából.
 • A Csemadok bősi kulturális ünnepélyén Lázok Attila jóvoltából a Hajni és a fiúk és Haizok Melinda is felléphet.

Mindenkinek szívből gratulálunk!


A fellépők és a zsűri

A rendezvény a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet főszervezésében és a SZMAZE társszervezésében valósult meg, szakmai partnere a tatabányai Peron Music Alapítvány, támogatója pedig a magyarországi Hangfoglaló Program és a Szlovák Kulturális Minisztérium Kisebbségi Kultúrák Támogatói Alapja.

TelepülésDunaszerdahely [Dunajská Streda]
Rövid URL
ID103692
Módosítás dátuma2018. szeptember 11.

Hibát talált?

Üzenőfal