Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye

Varga László kapta a polgármesteri díjat Nagymegyeren

Varga László kapta a polgármesteri díjat Nagymegyeren

Varga László, nyugalmazott gimnáziumi tanár, volt Csemadok elnök, helytörténész, író, városunk krónikása kapta a polgármester díját.
A díjazott kiemelkedő kulturális és helytörténészi-írói munkásságáért vehette át Néveri Sándortól az elismerést. Emlékezetes indulatokat gerjesztett tavaly év végén a Pro Urbe díj, amelyre Varga László volt az egyetlen jelölt, azonban a képviselő-testület többsége nem szavazta meg a díj odaítélését.
Varga László tavaly töltötte be 65. életévét, családjával 1973 óta él Nagymegyeren. Tanári pályafutásán kívül, életútja elsősorban a Csemadokhoz kötődik, amelynek 35 éven át volt a helyi elnöke. Helytörténettel a ’90-es évek elejétől foglalkozik, többek között neki köszönhető, hogy feltárta Nagymegyer gazdag történelmi hagyományait. Jelentős eredményei között említhető, hogy az 1970-es évek végén kialakította a tájházat, amelynek máig ő a gondnoka. 1980 és 2013 között számos emlékmű, emléktábla, kopjafa felállítása, ötlete, gyakorlati megvalósítása fűződik a nevéhez. 1996 óta a város krónikása, jelenleg is a műemlékvédelmi bizottság elnöke. Eddig huszonegy kötete jelent meg, a következő idén őszre várható. Ez az első világháború kitörésének századik évfordulója alkalmából, a városunkban létesített hadifogoly-temető történetével foglalkozik, és részleteiben már lapunk hasábjain is találkozhattak vele olvasóink.

Forrás: Nagymegyeri Hírmondó
-nh

Rövid URL
ID55184
Módosítás dátuma2014. február 11.

Hibát talált?

Üzenőfal