Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye

Csemadok évzárót tartottak Nagymegyeren

Csemadok évzárót tartottak Nagymegyeren

Tagsági gyűlés keretében hivatalosan lezárta a 2013-as évet a Csemadok nagymegyeri alapszervezete. Az eseményen a polgármester és több városi szervezet vezetője mellett jelen volt Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnöke, a márciusi köztársaságielnök-választás egyetlen magyar jelöltje.
Megszokott módon, művészeti műsorral kezdődött a rendezvény, előbb a nyugdíjasklub énekkarát hallgathatták meg a jelenlévők, majd Katona Eszter szavalt. Őket követte az Igricek gyermek népdal- és citerakör. Ezután Soóky Marián alelnök nyitotta meg a rendezvényt, majd Bittera Zsuzsanna elnök számolt be a szervezet tavalyi tevékenységéről és idei terveiről. Elmondta, hogy a Csemadok minden fontosabb városi rendezvényben szerepet vállalt. Váratlanul nagy sikerként említette Tarics Péter tavaly év eleji könyvbemutatóját, és szívet melengető meglepetést tartogatott a tavalyi március 15-i megemlékezés is. „A zord idő ellenére meglepően sokan jöttek ki Nagy Rátz József sírjához, ahol hangszeres kíséret nélkül is szépen szólt a Himnusz” – mondta az elnök. A gondokra rátérve említette, hogy nem értek el sikert az egyik kitűzött cél, nevesül a tagság fiatalítása terén, az átlagéletkor továbbra is 55 év körül mozog. „A kultúra és a hagyományok ápolása a célunk. Ebből kifolyólag nem feltétlenül tudunk a fiataloknak tetsző, az ő világukat megérintő rendezvényeket szervezni.” – fűzte hozzá.
A szervezet tavalyi gazdálkodásából kiderült, hogy pozitív mérleggel zárták az évet, bevételeik pedig a városi támogatásból, a magyarországi Bethlen Gábor Alap támogatásából, a 2%-os adófelajánlásokból és a tagdíjakból származnak. Ezután került sor a hozzászólásokra, azonban előtte még felköszöntötték a nagymegyeri Csemadok azon tagjait, akik tavaly töltötték be 90., 80., illetve 70. életévüket, valamint Marton Katalint, aki tavalyig vette ki részét a vezetőség munkájából.
Sátor Zoltán, a területi választmány elnöke hozzászólásában elmondta, hogy „a szlovák állam nem szeret minket”. Kitért a kisebbségi támogatások újbóli megkurtítására, és az összefogást, az önmagunkért való határozott kiállást jelölte meg a felvidéki magyarság egyetlen esélyeként. Egyúttal kiemelte annak a jelentőségét, hogy első ízben magyar köztársaságielnök-jelöltünk van Bárdos Gyula személyében – aki maga is részt vett az évzárón, és fel is szólalt. Méltatta az idén 65 éves Csemadokot, és a helyi alapszervezeteket dicsérte – köztük a legnagyobb létszámú nagymegyerit –, mint a működés zálogait. „A csemadokos tevékenységért nem járt,és ma sem jár jutalom” – tette hozzá. „A szervezet állami támogatását a Mečiar-kormány szüntette meg 1995-ben, és azóta csak rendezvények szintjén mindig újra pályázva jut Szlovákiától állami támogatáshoz. Mindezt annak ellenére, hogy állami feladatokat lát el.” Felszólalása végén ő is beszélt a fiatalításról, amire követendő példaként említette a nagykaposi Csemadokot.
Néveri Sándor polgármester hozzászólásában visszautalt a gyerekek előadásaira a kultúrműsorban: „Vannak kishitűek, akik szerint a felvidéki magyarság úgyis asszimilálódik. De amíg ilyen Radnóti-szavalatot és ilyen magyar éneket hallunk gyerekektől, addig nincs okunk a kishitűségre. Ez a biztosíték, hogy van jövőnk, és itt leszünk jövőre, száz év múlva és ezer év múlva is.” Németh Csaba, a Torockó Baráti Társaság képviseletében ugyancsak tiszteletét tette a rendezvényen. Komoly fellendülésről számolt be Tápiógyörgye és Nagymegyer kulturális kapcsolataiban. Elmondása szerint mára híre van városunknak Tápiógyörgyén, és a Megyerről érkező kulturális vendégműsorok fokozott érdeklődést váltanak ki a magyarországi testvérközségben. Németh Csaba felvázolta az idei terveket is, amelyekben hangsúlyosan számolnak a nagymegyeri kulturális, illetve művészeti csoportok részvételével.

Forrás: Nagymegyeri Hírmondó
Vésey Kovács László

TelepülésNagymegyer [Veľký Meder]
Rövid URL
ID55182
Módosítás dátuma2014. február 11.

Hibát talált?

Üzenőfal