Krisztus és Szent Péter a gazdag és a szegény embernél

Megjegyzés:
Krisztus és a szegény ember mondájának egyik változata a következő: Krisztus és Péter szállást keres. Hasonlóképen jutnak el a szegény ember vendégszerető házához, mint azt fönn láttuk. Krisztus úgy jutalmazza meg a jószívű házaspárt, hogy ennek igen szerette egyetlen fiát álmában megfojtja. Mikor Péter szemrehányást tesz ezért az Úrnak, ez megmondja neki, hogy ő tulajdonképpen jót cselekedett, mert a fiúból nagy gonosztevő vált volna, aki szüleit nagyon megszomorította volna. Péter megnyugszik ebben. [Típusszáma: AaTh 0759.] Az első variáczió általánosabb. (Változatait lásd: Arany – Gyulai, I. köt. 397. és 598. Kálmány: Szeged népe, I. köt. 153. és II. köt. 144.)
A gyűjtés helye: Felső-Ipoly mente, a település meghatározása nélkül.
Eredeti cím: Krisztus és a szegény ember