Krisztus és az utcalány

Megjegyzés:
A Krisztus és az utczai leány mondája egyike a legszebb és a legeredetibb mondáknak. Eleinte talán visszatetsző és az a kérdés vetődhetik fel az első hallásra, honnan ismeri a palócz nép a perditákat? Pedig a felelet erre igen egyszerű. A katonáskodáskor ismerkedtek meg velük, mert három esztendei szolgálati idejük alatt, nemi életükben főképpen ezekre a leányokra voltak utalva. Hisz különben is ismeretes, hogy azokban a városokban, ahol katonaság állomásozik, a prostituczió is sokkal nagyobb. Mondánkban a máskülönben megvetett teremtést rokonszenvesnek tünteti fel a nép. Mély lélektani megfigyelésre vall az a körülmény, hogy a romlott leányoknak jó szívet tulajdonít, és hogy szabadszájuk miatt a törvény is lehetőleg kerüli őket.
A gyűjtés helye: Felső-Ipoly mente, a település meghatározása nélkül.
Típusszáma: Katalogizálatlan legendamese.