Jánošík ereje, tettei és elfogása

Megjegyzés:
Jánošík életéről az itt bemutatandó történetet 1960 őszén jegyeztem fel a Sajó völgyében (Borsod megye), Hét községben. A történetet Gecse Márton 60 éves magyar földműves, egykori gazdasági cseléd mondotta el. Fiatalabb korában Gömör megye több falujában szolgált nagyobb gazdaságokban. Hosszabb ideig pásztor is volt. Elmondotta, hogy a szlovák betyár történetét mindenütt ismerték a pásztorok, cselédemberek. Sőt, először Jánosiban (Gömör megye) még mint kis béreslegény a gazdájától hallotta, amint az a családjának egy téli estén elmesélte.

MűfajNépmondák / Betyármondák / Jánošík
GyűjtőUjváry Zoltán
MegyeGömör és Kishont
TelepülésJánosi [Rimavské Janovce]
Év1960
AdatközlőGecse Márton, 1900
Rögzítés formájacsak szöveg
Forrás, adományozóUjváry Zoltán: Magyar hagyomány Jánošík szlovák betyárról. In: Ethnographia, 1961. 471-473.
Módosítás dátuma2018. november 25.