A tudós kocsis és az ácsok

Megjegyzés:
Típusszáma: Bihari 1980. L/3. III. 2. A tudós kocsis mondakör legkedveltebb, általában fabulatként előadott típusa. A tudós kocsis további környékbéli előfordulásai: Gömörmihályfalva (É. Kovács Judit, 1992. 106.); Palócföld (Barna Gábor, 1989. 638-639., Istvánffy Gyula, 1892. 353-354., 361-362); Barkóság (Paládi-Kovács Attila, 1982. 161-162.); Sajógömör (Kósik Ferenc, 1992. 64.); Kövespatakpuszta, Szilice, Gesztete, Lévárt (Ujváry Zoltán, 2000. 143-145., 261-262.); Torna megye (Magyar Zoltán, 2001 513-517.).

MűfajNépmondák / Hiedelemmondák / Tudós kocsis
GyűjtőVarga Norbert / Magyar Zoltán
MegyeGömör és Kishont
TelepülésSajóháza [Nadabula]
Év2003
AdatközlőDarmo István, 1913 Rozsnyó, r.k.
Rögzítés formájacsak szöveg
Forrás, adományozóMagyar Zoltán–Varga Norbert: Három szem klokocska. Egy gömöri pásztor hiedelemvilága és történetei. Budapest, 2006. 130-131.
Módosítás dátuma2017. október 9.