A tejkérő garabonciás

Megjegyzés:
Típusszáma: Bihari 1980. L/9. II. 1/A. + 3/A. + III. 2/A. A szlovákság körében „černokňažník” néven ismeretes, hagyományaik szerint csak fekete tehéntől fejt tejet, vagy fekete tyúk tojását fogadja el. A garabonciás további környékbéli előfordulásai: Rudna (MOA 8386 – Barabás Jenő gyűjtése,1955.); Gömörmihályfalva (É. Kovács Judit, 1992. 106.); Gice, Melléte, Ragály (HOMNA 5164, 5166, 5167 – Mogyoróssy Sándor gyűjtése, 1985.); Barkóság (Paládi-Kovács Attila, 1982. 159-160.); Baraca (B. Kovács István, 1994. 234-235.); Alsófalu (Fehérváry István, 1937. 86.); Deresk, Lévárt (Ujváry Zoltán, 2000. 140.); Hangony (Elek Zoltán, 1896/b. 382.); Putnok (Holló Domokos, 1934. 29.); Torna megye (Magyar Zoltán, 2001. 497-502.).

MűfajNépmondák / Hiedelemmondák / Garabonciás
GyűjtőVarga Norbert / Magyar Zoltán
MegyeGömör és Kishont
TelepülésSajóháza [Nadabula]
Év2000
AdatközlőDarmo István, 1913 Rozsnyó, r.k.
Rögzítés formájacsak szöveg
Forrás, adományozóMagyar Zoltán–Varga Norbert: Három szem klokocska. Egy gömöri pásztor hiedelemvilága és történetei. Budapest, 2006. 132-133.
Módosítás dátuma2017. november 21.