A büdöstói gyilkos kocsmárosnő

Fullscreen Mode

Megjegyzés:
„Ezt a történetet már Bartholomaeides is ugyanígy írta le az 1808-ban megjelent könyvében. Amikor ő végigjárta az Ördöglyuk-barlangot, saját szemével is látta az emberi maradványokat (csontokat), melyek állítólag a Büdös Ancsa ténykedésének a bizonyítékai, de szerinte nagyobb a valószínűsége, hogy pestisben vagy csatában elesett emberek maradványairól van szó.” Lőrincz Árpád, 2014. 69.
„Büdös Ancsa történetét leírta Mohr Gedeon volt hosszúszói evangélikus lelkész is a Nevetés közben is fáj a szív című könyvében.” Lőrincz Árpád, 2014. 70.

MűfajNépmondák / Betyármondák / Rablók, rablótörténetek
GyűjtőKadić Ottokár
MegyeGömör és Kishont
TelepülésKecső [Kečovo]
Év1900-as évek
AdatközlőBéres Mária, Jósvafő, molnárné
Rögzítés formájacsak szöveg
Forrás, adományozóLőrincz Árpád: „Énekgyár” a karszton. Kecső – Kečovo múltja és jelene. Kecső, 2014. 69–70.
Módosítás dátuma2022. szeptember 6.