Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye, a Felvidéki Magyar Értéktár kezelője

A tudomány apostolai

Lacza Tihamér: A tudomány apostolai

Magyar tudósok nyomában a mai Szlovákia területén, I-II. kötet

Fullscreen Mode

Bevezető

Tudomány-és művelődéstörténeti barangolásaim során gyakran szembesültem azzal a kérdéssel, vajon milyen szerepet játszhatott egy-egy tudós életében a szülőföld, az a szellemi közeg, amely elindította a tudományok felé, ösztönzést adott az alkotó munkájához. Ha alaposabban szemügyre vesszük a történelmi Magyarország szellemi térképét, az egykori Alsó- és Felső-Magyarország, vagyis a mai Szlovákia területén sok olyan települést találunk, amely szülőhelye vagy működési helye volt számos magyar tudósnak, műszaki szakembernek, tudományokkal is foglalkozó tanárnak, papnak, orvosnak, közéleti szereplőnek. Jó néhányuk nevét szárnyára kapta a hír, mások csendesen, szinte észrevétlenül munkálkodtak a maguk választotta vagy a számukra kijelölt terepen. Ebben a térségben már több mint 1100 éve számos nép tagjai élnek együtt jóban-rosszban, ezért nincs semmi meglepő abban, hogy tudatosan törekednek feltérképezni a saját szerepüket az egyetemes kultúra és művelődés előrehaladásában. Még a legnehezebb történelmi időszakokban is működtek itt oktatási intézmények, olyan szellemi és tudományos műhelyek, amelyek az emberi gondolkodás fáklyavivői voltak és azok ma is, természetesen, hiszen a különböző történelmi korszak- és impériumváltások ellenére a szellem emberei továbbra is végzik a munkájukat, hogy az emberiség javát szolgálják. A következőkben egy különös tudomány és művelődéstörténeti kirándulásra hívom az olvasókat, afféle útikalauzt kínálva, hogy a mai Szlovákia területén egykor élt és tevékenykedett, illetve ma is élő és dolgozó tudósok munkásságát röviden bemutatva térben és időben helyezzem el őket egy virtuális térképen, amelyen a települések betűrendje szerint követhetik őket nyomon.
Az anyaggyűjtés közben magam is meglepődtem, milyen sokan indultak eldugott kis falvakból, idővel teljesen elszlovákosodott vagy a magyar nyelvterületen kívüli helységekből. Egy-egy tudós, szakíró életpályáját végigkísérni már önmagában is izgalmas feladatnak tűnik, ezúttal azonban arra vállalkoztam, hogy – teljességre eleve nem törekedve – legalább röviden hírt adjak mindazokról, akik a magyar államiság kezdeteitől napjainkig a ma Szlovákiának nevezett egykori Felföldön a tudományok bűvkörébe kerültek. A kötet lapjain magyar vagy magyar származású, esetleg magyarrá lett természettudósok, orvosok, mérnökök, történészek, levéltárosok, régészek, papok, közgazdászok, irodalomtudósok, tehát a reál- és a humán tudományok művelői, képviselői egyaránt „felvonulnak”, ezzel is nyomatékot adva annak a ténynek, hogy a műveltség és a tudomány birodalma elég nagy ahhoz, hogy mindenki számára jusson benne hely.
Végül szeretnék köszönetet mondani barátomnak, szerzőtársamnak, a kiváló orvostörténésznek, dr. Kiss Lászlónak, aki hasznos tanácsokkal és észrevételekkel segített a könyv írása során.

Lacza Tihamér

KategóriaEgyéb kiadványok
Műfajhelytörténet
Év2013, 2014
KiadóMadách-Posonium
Rövid URL
ID92773
Módosítás dátuma2017. november 1.

Hibát talált?

Üzenőfal