Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye

Őszirózsa – magyarnóta énekesek országos versenye – Eredmények

Őszirózsa – magyarnóta énekesek országos versenye – Eredmények

Idén új helyszínen, Ipolynyéken, de hagyományosan október második vasárnapján rendezték meg a Csemadok Nagykürtösi Területi Választmánya által Őszirózsa címmel meghirdetett magyarnóta-énekesek országos versenyét. Míg az elmúlt két évben a versenyzők dicséretesen nagy száma miatt válogató előzte meg a döntőt, ezúttal a Bodonyi András, Magyar Nándor, Nozdrovicky Beatrix, Papp Sándor, Tarnai Kiss László (elnök) összetételű szakmai zsűri nemcsak értékelte, hanem bronz-, ezüst- és arany fokozattal minősítette is a zömében évről évre visszatérő 23 nótaénekes előadását.

Bár kissé foghíjas volt a nyéki kultúrház színháztermének nézőtere, ám azok, akik kedvelik a magyar dalkincs apró gyöngyszemeinek számító magyar nótákat, és jegyet váltottak a rendezvényre, sok szép és ismert dalt hallhattak jobbnál jobb előadásban, és a közönség soraiből gyakran felcsattanó taps nemcsak a nótaénekeseknek, hanem az őket kísérő Balogh Béla cigányzenekarának is szólt.

Ami pedig a versenyzők teljesítményét illeti, a bíráló bizottság valóban hosszas tanácskozás és alapos mérlegelés után hozta meg nem éppen könnyűnek bizonyult döntését. Mint ahogy a díjkiosztó előtt rövidre fogott értékelésében Tarnai Kiss László dalénekes, a Magyar Rádió főmunkatársa fogalmazott, az előadók mindegyike jó teljesítményt nyújtott, ennélfogva meglehetősen kiegyenlítettnek bizonyult a verseny, ami természetesen nem azt jelenti, hogy nem lett volna érzékelhető minőségi különbség, vagy árnyalatnyi eltérés egy-egy versenyző teljesítménye között.

Ennek alapján döntött úgy a zsűri, hogy elismerő oklevélben részesíti Berky Dezsőt (Ipolykér), Juhász Irént (Párkány), Balogh Magdolnát (Nagymácséd), Radvánszky Valériát, Sipos Józsefet, Szenczi Júliát (mind a hárman Bátorkesziből), Tőke Veronikát (Fegyvernek), Veszelovszky Erzsébetet (Kassa) és Vígh Valériát (Felsőszeli). A minősítést elért előadók közül Agóč-Seres Irén (Fülek), Bús Katalin (Pográny), Halúz Márta (Fegyvernek), Imre László (Farnad), Kosár Tibor (Bős), Nagyné Baka Ella (Farnad) és Varga István (Hidaskürt) a bronz ragyogását is szépnek találta. Az ezüst csillogása Horsicza Tibort (Padány), Juhász Gyulát (Párkány) és Kiss Györgyöt (Fegyvernek) örvendeztette meg, ám érthető módon legszebben az arany csillogott, aminek négyen örülhettek, mégpedig Básti János (Ipolykeszi), Cseri Ilona (Ipolynyék), Katona Katalin (Nagymegyer) és Olgyai Éva (Hodos). Cseri Ilona az „aranyérem“ mellé megkapta a közönség díját is (a Csemadok Ipolynyéki Alapszervezetének ajándékkosarát), Olgyai Éva szintén részesült különdíjban, amelyet a zsélyi Oravec Gyula méhész vállakozó ajánlott fel.

A díjkiosztón az elismerő okleveleket és a díjakat Hrubík Béla, a Csemadok országos elnöke és Balogh Gábor, a Csemadok Területi Választmányának elnöke adta át a nótaénekeseknek.

A műsort vezette Bodzsár Gyula.

A díjkiosztót Tarnai Kiss László dalestje előzte meg.

Köszönet a Csemadok nyéki szervezetének a rendezvény előkészítésében és lebonyolításában nyújtott segítségért.

Térbeli jellemzőkIpolynyék
Rövid URL
ID33442
Módosítás dátuma2008. június 4.

Hibát talált?

Üzenőfal