Üdvözlégy szent Szűz

1. Üdvözlégy szent Szűz,

Legyen lelkünk üdvössége.

MűfajFelnőttek népdalai / vallásos népének
MegyeGömör és Kishont
TelepülésGesztete [Hostice]
HozzászólásHofgreff. Kákonyi Péter, 1553 előtt. Tinódi Cronica, RMDT I./ 16. A német eredetű dallamot, a rendkívüli szerkezete ellenére – de jelentékeny változás árán – ritmus- és dallamvezetésben, befogadta a hagyomány. / Ág Tibor és gyűjtőtársai számos alkalommal több gesztetei asszony és férfi éneklését vették hangszalagra. A sok énekes közül kitűnt egy énekes, akinek természetes szép hangja, romlatlan előadási stílusa, kitűnő emlékezőtehetsége és határozott fellépése volt: Motyovszki Józsefné Kovács Teréz. Előadói és alkotói egyéniség volt, akit a hagyományos közösségben a társainál nagyobb daltudás és biztosabb, egyénibb előadásmód jellemzett. Repertoárja több mint 1025 népdal, ebből kb. 100 régi stílusú és kb. 200 vallásos népének volt. Édesanyja, nagyanyja templomi előénekes volt, ő maga is megtanulta a több száz éves régi népénekeket és népdalokat is.
AdatközlőMotyovszki Józsefné Kovács Teréz
Leltári számGYIA-048-191