Szól a kakas már majd megvirrad már

1. Szól a kakas már, maj megvirrad már.

MűfajFelnőttek népdalai / alkalomhoz nem kötött dal
GyűjtőNagy Iván
MegyeGyőr
TelepülésBalony [Baloň]
HozzászólásMagasabb társadalmi csoportoktól, esetleg zsidó családoktól tanulhatták el napszámosok, cselédek. A falusi értelmiség – a pap, a kántortanító, a jegyző, ügyvéd (Petőcz doktor például ügyvéd volt) – és a zsidó kereskedők zenei élete külön tanulmányt érdemelne. Ezek, mivel gyakran a paraszti rétegekből származtak, ismerték a népdalokat is, de azért kultúrájukban inkább a városi lakosságot utánozták. Mi a gyűjtés idején már nem találkoztunk egyetlen emberrel sem, aki még a háború előtt ebbe a rétegbe tartozott volna, mégis jó néhány dallamról tudjuk, hogy azok az ő közvetítésükkel kerülhettek a falusiakhoz. Balonyon ilyenek például a Megkapáltuk szőleinket három ízben is, a Hármat tojott a fürjecske rá-rá-rendemre, stb.
AdatközlőVígh Júlia
CímErősíteni szíveket