Böcskei Jóska bánatba szegény

„Vót a nyárodi pásztorrú egy nóta:

Aki betyár akar lennyi,
Nem kell annak megijennyi.
Én is az akarok lennyi,
Nem fogok én megijennyi, csuhajja.

Vígig, egísz a kanálisig … Mónár Lujza háza vót eminnen, … egísz addig a mind legellő vót. Ott vót két kút. Ijen húzó … Téglábú vót csináva… Napjába mëgitattunk nígyszer. Rëggetű legeetek ojan fél tizenkettőig, ammá főgyöttek a melegëk akkor. Rámëntek a válúra, ittak, aztán ottan ledeleetek. Kírődzöttek, feküdtek egy jó órát. Másfelet is, lëhet, majd amikor kikírődzöttík magukot, elindútak, aztán ment tovább legeenyi megin… Úgy hogy há azír azoknak is megvót ám, mer mindíg nem legeet, nem zabát, szarvasmarha kírődző állat. Annak köllött annyi idő aara is, hogy kírődzön. Meg ha szomjas, há igyon is.”

Kategóriaszöveges gyűjtés
MűfajFelnőttek népdalai / alkalomhoz nem kötött dal
GyűjtőNagy Iván
MegyeGyőr
TelepülésBalony [Baloň]
HozzászólásAz adatközlő már nem emlékezett a dallamokra, de az még látható, hogy a pásztorkultúrából még maradtak nyomok. Például a pásztor eszközei közül Balonyon is megkülönböztették a csörgősbotot a lovak, a karikás ostort a szarvasmarha, és a hosszabbnyelű ostort a disznócsorda őrzésére.
AdatközlőCsiba László
CímErősíteni szíveket