Sánta lovam paripám hízik a mezőbe

Sánta lovam, paripám, hízik a mezőbe,

MűfajGyermekek népdalai / gyermekdal
GyűjtőBartók Béla
MegyeKomárom
TelepülésNagymegyer [Veľký Meder]
HozzászólásForrás: MNT I. 576. A dallam hangkészlete dúr pentachord. A kötet jegyzetapparátusában utalás az 573. és 574. dallamra, ahol szintén előfordul „Borsos Győr”. Borsos Győr Veszprém megyei község. Az 574. változat gyűjtési helye Szenna (Somogy megye), Lajtha László gyűjtése, az 573. dallam pedig Veszprém megyéből származik. „Sánta lovam, paripám sok Kis kacsa fürdik változatba is beépül ugyancsak Borsosgyőr helységnévvel. /B.E. Kisalföldi gyermekjáték- dalok és mondókák 367. sz. Sérfenyősziget, 379. Bőnyrétalap, 374. Pér, 380. Kapuvár, 385-387. Győrújfalu, 397. Martos.” (Barsi E. megjegyzése.)
Leltári számGYIA-042-080
CímLement a vacsoracsillag