Mél kútba tekintek asszonyomat látom

1. Mél kútba tekintek, asszonyomat látom,
zibit, zabot a lovának, gyöngykoszorút lányomnak,
pap vagyok, mester vagyok szabad lekukkannyi.

MűfajGyermekek népdalai / gyermekjáték
TelepülésZsére [Žirany]
HozzászólásAz egész magyar nyelvterületen szélesen elterjedt játék. Kiss Áron gyűj-teményében is több változata van. A MNT I. kötetében három felvidéki változatát találjuk. Kodály Zoltán 1915-ben jegyezte fel egy szintén trichord változatát, amelynek csak a játék leírásában van némi különbség. A gímesi változat leírása a következő: „A dal végén leguggolnak. Kettő körbe jár, aki nevet, leveszik a kendőjét, megrázzák a nevetőt, s ezt mondják hozzá: ‘Bécsbe, Budába, a vínasszon lyukába.’ Feldobják a levegőbe: ‘Illen magos ágyad lëgyën, ha fírhë mísz! Pallásig írjën!’ ” A zsérei változat menetét az énekes így mondta el: „A dallam végén mindenki leguggol. Aki a kör közepén volt, odament valakihez, megfogta az állát és a következőt kérdezte: ‘Ki házába láttá bagót?’ Ha az illető el-nevette magát, akkor zálogot adott.” Mindkettő dallama nagyon egyszerű dúr trichord dallam, „dó” záróhanggal. Kodály 1915-ben feljegyzett változata és a következő játék az „isten-gyúnap” igazolni látszik azt a feltevést, miszerint nemcsak a hegyentúli Menyhén és Béden, de Zsérén, Gímesen és a többi „bacsi” helységben is élt a „keresztanya-fogadás”, mint az „Ulicskázás”-ban vagy a „hajujvározásban.”
AdatközlőFöldesi Ferencné Elgyütt Ilona
CímSemmit sem vétettem Nyitra városának