Járom az újvárnak házáját

1. Járom az újvárnak házáját,
Kint a lobogóba, üsd a hátát, üsd, üsd, üsd!

MűfajGyermekek népdalai / gyermekjáték
GyűjtőJókai Mária
TelepülésVicsápapáti [Výčapy – Opatovce]
HozzászólásSajnos a játék menete hiányzik a hangfelvételről. Várkörjáró játék lehetett, de az utolsó két ütempár arra enged következtetni, hogy a leánykérés átalakult, egy kendős játék fogócskával végződő változatával. A játék menete a követke-ző lehetett: Körbe álltak. Egy a körön kívül járt. A dallam végén egyet hátba ütött és kergetni kezdte. Akkor cseréltek szerepet, ha sikerült elfognia a futót. Változatokban gazdag, széles körben elterjedt játék-és dallamtípus. Egy terjedelmes plagális dúr változatát közli Kiss Áron Somogyból. A Magyar Nép-zene Tára I. kötetében négy változatát közlik, egy a felvidéki Libádról való. Dallama érdekes, úgy tűnik, hogy már kinőtt az egyszerű ütempáros dalla-mok világából. Erre utal az alterált hang a dallam első felében, a hangnem váltás és a dallam befejező hangja is.
AdatközlőKunáné Magát Margit
Módosítás dátuma2014. január 11.